Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Militanţii proruşi nu eliberează clădirile publice ucrainiene

Militanţii proruşi din estul Ucrainei se ţin de promisiune şi nu eliberează clădirile publice ocupate. Forţele separatiste proruse continuau să controleze, sâmbătă dimineaţă, administraţia regională din Doneţk, după ce au respins acordul de la Geneva privind detensionarea situaţiei din ţară, relatează AFP. Update: Miliții proruse au ocupat, sâmbătă, televiziunea publică din localitatea Kramatorsk.

Update: Miliții proruse au ocupat sâmbătă televiziunea publică din localitatea Kramatorsk, din estul Ucrainei, au întrerupt transmisia posturilor naționale ucrainene și au conectat televiziunea rusă, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Este pentru a doua oară când miliții proruse ocupă sediul acestei televiziuni din Kramatorsk, unul dintre bastioanele insurgenților rusofoni care nu mai acceptă autoritatea guvernului de la Kiev. Cu o zi în urmă, o echipă de tehnicieni ucraineni, însoțiți de membri ai Serviciului de Securitate ucrainean, au reușit să restabilească semnalul televiziunii locale. Însă, potrivit unui purtător de cuvânt al acestei televiziuni, unitățile de poliție și ale Ministerului de Interne, care trebuie să asigure securitate edificiului, nu și-au făcut apariția, așa că această clădire este acum din nou ocupată.

.....................................................

Aproximativ 50 de simpatizanţi proruşi erau reuniţi în jurul impozantei clădiri, ocupată de lideri ai "Republicii Doneţk" autoproclamate şi înconjurată de saci de nisip, pneuri şi mobile răsturnate folosite ca baricade, sub supravegherea unor bărbaţi cu cagule.

"Continuăm ca de obicei", a declarat unul dintre aceşti separatişti pentru AFP, conform Mediafax. "Un preot ortodox este cu noi în interior şi vom sărbători Paştele în această seară".

În jurul clădirii, locuitorii se plimbă sau aleargă ca de obicei, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În afară de câteva clădiri publice controlate de separatişti, oraşul funcţionează normal.

Şefii diplomaţiilor ucrainene, ruse, americane şi europene au semnat, joi, la Geneva, un text care prevede în special dezarmarea grupărilor armate, eliberarea clădirilor publice ocupate şi o amnistie pentru insurgenţii care "nu se fac vinovaţi de crime".

La scurt timp, baricadaţi în cartierul lor general de la administraţia regională din Doneţk, militanţii proruşi au respins acest plan.

Între timp, autorităţile de la Kiev fac eforturi pe plan intern pentru a detensiona situaţia. Guvernul a promis, vineri, o amplă descentralizare şi un "statut special" pentru limba rusă, dacă militanţii pro-ruşi eliberează clădirile ocupate.

"Va fi adoptată o reformă constituţională de anvergură care va conferi largi prerogative regiunilor. De asemenea, va fi acordat un statut special limbii ruse", a declarat premierul Arseni Iaţeniuk.