Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Joe Biden în vizită de două zile într-o Ucraină măcinată de tensiuni

biden.jpg

Sursa foto : Reuters

Vicepreşedintele american Joe Biden soseşte astăzi la Kiev pentru o întrevedere cu preşedintele interimar, Oleksandr Turcinov, şi premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a anunţat Casa Albă. Oficialul american va rămâne două zile în Ucraina, marcată de mişcări separatiste ample după secesiunea Crimeei, la sfârşitul lunii martie.

Biden se va întâlni de asemenea cu reprezentanţi ai Radei Supreme din diferite partide politice, dar va avea întrevederi şi cu mai multe organizaţii non-guvernamentale. „Joe Biden va discuta despre eforturile comunităţii internaţionale pentru stabilizarea şi întărirea economiei Ucrainei, precum şi despre susţinere reformei constituţionale a ţării şi luptele anti-corupţie, în vederea organizării unor alegeri prezidenţiale libere şi corecte pe 25 mai“, anunţă Casa Albă. „Vicepreşedintele va fi informat şi asupra ultimelor evoluţii din estul Ucrainei şi paşii întreprinşi pentru asigurarea securităţii energetice a ţării pe termen scurt şi lung“, se mai arată în comunicat.

Vizita lui Biden are loc după ce „armistiţiul pascal“ anunţat de Kiev a fost încălcat de separatiştii pro-ruşi ieri dimineaţă, când cel puţin trei oameni au fost ucişi lângă oraşul Slaviansk, într-un atac armat. În plus, fragilul acord de la Geneva, încheiat joi seara între Ucraina, SUA, Rusia şi UE, pare să fie nul, în condiţiile în care militanţii pro-ruşi refuză să se supună cerinţelor, cerând intervenţia Moscovei şi organizarea unor referendumuri pentru dezlipirea regiunilor estice de Ucraina.

Între timp, premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia că "subminează stabilitatea internaţională" şi a solicitat ajutorul economic al aliaţilor occidentali ai ţării pentru modernizarea armatei ucrainene, într-un interviu difuzat duminică în Statele Unite. "Lumea are motive să fie îngrijorată faţă de intenţiile lui Putin", a declarat Iaţeniuk pentru NBC, într-un interviu înregistrat sâmbătă şi difuzat duminică. "În fapt, Rusia a pus capăt tuturor programelor de neproliferare nucleară", a acuzat premierul ucrainean, referindu-se la Memorandumul de la Budapesta din 1994, în virtutea căruia Ucraina a acceptat să renunţe la arsenalul nuclear în schimbul garantării integrităţii teritoriale. "Este evident, în prezent, că Rusia este o ameninţare pentru glob, pentru Uniunea Europeană şi Ucraina", a adăugat liderul ucrainean.

În contextul în care vicepreşedintele american Joe Biden se va afla două zile la Kiev, Iaţeniuk a făcut apel, de asemenea, la un ajutor internaţional. "Trebuie să fim în formă pentru a opri Rusia, iar pentru aceasta avem nevoie de o susţinere reală din partea partenerilor noştri occidentali", a apreciat el. "Avem nevoie de o susţinere economică şi financiară, avem nevoie să modernizăm armata ucraineană şi să revizuim toate structurile apărării ucrainene", a subliniat premierul. "Preşedintele Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică, zilnic merge mai departe şi numai Dumnezeu ştie unde se va opri", a mai spus liderul ucrainean.