
Politică
Armata rusă, noi manevre la frontiera cu Ucraina
"Suntem constrânşi să reacţionăm la o astfel de evoluţie a situaţiei", a declarat Şoigu, citat de agenţiile ruse.
"Exerciţii ale unităţilor districtelor militare Sud şi Vest au început", a declarat el.
Ministrul şi-a exprimat "îngrijorarea" cu privire la asaltul lansat de trupele ucrainene împotriva separatiştilor din Slaviansk, bastion al insurgenţilor proruşi din est, care s-a soldat cu cinci morţi în rândul insurgenţilor, potrivit Kievului, şi rănirea unui militar ucrainean.
El a afirmat că peste 11.000 de militari ucraineni au fost deja trimişi pentru operaţiunea împotriva separatiştilor, care ar fi în număr de aproximativ 2.000, potrivit lui. "Raportul de forţă este clar inegal", a adăugat el.
Anterior, preşedintele rus, Vladimir Putin, declarase că operaţiunea Kievului în est este o "crimă gravă" şi că aceasta va avea "consecinţe". El nu a precizat însă natura acestor consecinţe.
Uniunea Europeană a recunoscut, joi, dreptul Ucrainei de a-şi apăra suveranitatea, îndemnând însă toate părţile să contribuie la detensionarea crizei, informează AFP.
"Recunoaştem dreptul Ucrainei de a lua măsuri pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale", a declarat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
"Dar, din nou, toţi semnatarii Acordului de la Geneva trebuie să facă tot posibilul pentru detensionarea situaţiei", adaugă el.
Acordul de la Geneva a fost semnat de reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite şi Uniunii Europene.
"Toate părţile care au semnat Acordul de la Geneva trebuie să facă totul pentru aplicarea dispoziţiilor, folosind influenţa pe care o au asupra grupurilor ilegale pentru încetarea violenţelor", a cerut Catherine Ashton.
De la Tokio unde se află în turneu asiatic, preşedintele american Barack Obama a acuzat joi Rusia că nu respectă Acordul internaţional de la Geneva menit să contribuie la diminuarea tensiunii în Ucraina şi a ameninţat cu noi sancţiuni, relatează AFP, potrivit Mediafax.
"Până acum nu i-am văzut respectând nici spiritul şi nici litera Acordului de la Geneva", a denunţat Obama, evocând atitudinea ruşilor.
"Vedem în continuare persoane înarmate, răuvoitoare, care preiau controlul asupra unor clădiri, hărţuind oameni care nu sunt de acord cu ei, destabilizând regiunea şi nu am văzut Rusia intervenind pentru a-i descuraja", a subliniat preşedintele american.
El a adăugat că, dacă Rusia continuă astfel, vor exista "consecinţe şi noi sancţiuni" americane împotriva Moscovei, notând că măsurile represive deja adoptate au "un impact asupra economiei ruseşti".
Obama nu a stabilit, totuşi, un termen-limită pentru adoptarea unor noi sancţiuni.
"Invers, am văzut Guvernul ucrainean dând dispoziţii concrete, introducând o lege de amnistiere şi oferind un vast evantai de reforme cu respectarea Constituţiei, (acţiuni) care sunt în logica discuţiilor de la Geneva", a subliniat Obama.
El a repetat că "nu va exista o soluţie militară la problema din Ucraina".
Acestea sunt primele declaraţii publice ale lui Barack Obama de la semnarea, în urmă cu o săptămână, a unui compromis internaţional la Geneva privind Ucraina, care prevede dezarmarea grupărilor ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate, atât de către prooccidentalii de la Kiev, cât şi de către separatiştilor proruşi, în estul ţării.
Tonul a urcat din nou, miercuri, între Moscova şi Occident, care se acuză reciproc de orchestrarea acţiunilor partizanilor lor şi desfăşurarea de trupe în apropiere de frontierele ucrainene.