Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania se teme că Rusia se folosește de Bulgaria pentru a câștiga influență în UE

Berlinul este îngrijorat de faptul că Federația Rusă are din ce în ce mai multă influență asupra guvernului bulgar. Moscova ar transforma Sofia într-un cap de pod către spațiul comunitar. Conform unor documente obținute de revista germană Spiegel, relațiile dintre Rusia și Bulgaria ar fi atât de strânse, încât Kremlinul ar influența direct procesul legislativ.

Rapoarte interne ale guvernului federal german avertizează că Rusia transformă Bulgaria într-o poartă de acces la Uniunea Europeană. O treime din rezultatele economiei bulgare ar fi controlate direct sau indirect de către Federația Rusă, arată documentele furnizate Executivului german de către serviciile de informații externe (BND) ale Republicii Federale.

În analiza BND, coaliția de guvernare a socialiștilor cu partidul minorității turce DPS este catalogată drept „loială Moscovei”. În partidele din arcul guvernamental activează foști membri ai Partidului Comunist, agenți secreți și oligarhi foarte bogați care fac afaceri cu cei din cercul lui Vladimir Putin. Legăturile ar fi atât de strânse încât Rusia ar influența direct procesul legislativ din Bulgaria. Săptămâna trecută au apărut în presă unele scrisori confidențiale ale concernului Gazprom către Executivul de la Sofia. În acele documente, Gazprom ar fi dictat pur și simplu formulările legislative care privesc construcția gazoductului South Stream.

Guvernul bulgar a intrat în conflict cu Comisia Europeană după ce a stabilit că sectorul bulgăresc din South Stream este doar „o simplă bucată de legătură” pentru a-l sustrage din jurisdicția reglementărilor europene. O întâlnire a comisarului european pentru energie Guenther Oettinger cu ministrul bulgar al energiei a rămas fără niciun rezultat. Oettinger a precizat pentru presa germană că „dacă Bulgaria va modifica într-adevăr legislația, atunci va trebui să reacționăm pentru a asigura respectarea normelor europene”.

În ciuda suspiciunilor legate de influența Rusiei, candidatul socialist la șefia Comisiei Europene, Martin Schulz, a vizitat Bulgaria și a participat la un eveniment electoral organizat de socialiștii bulgari. La începutul săptămânii viitoare ar trebui să viziteze Bulgaria și fostul cancelar german Gerhard Schroeder pentru a da o mână de ajutor la campania socialistă. Reamintim că Schroeder este prieten bun cu Vladmir Putin și că acesta a organizat o petrecere de ziua sa la care a participat și președintele rus în ciuda tensiunilor din estul Ucrainei.