Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teodor Baconschi: Rogozin e un clown al declaraţiilor excesive; păpuşarul e Putin

Teodor Baconschi critică declaraţiile făcute de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, la adresa României. Fostul ministru de Externe spune la RFI că demnitarul rus este un "clown al declaraţiilor excesive", care "nu acţionează însă de capul lui".

În opinia lui Teodor Baconschi, "Rogozin îşi continuă cariera de clown al declaraţiilor excesive, pe care a început-o ca reprezentant al Federaţiei Ruse la cartierul general NATO de la Bruxelles. Şi acolo s-a remarcat prin folosirea reţelelor de socializare, pentru a arunca tot felul de petarde. Însă acesta fiind rolul în care a fost distribuit, nu înseamnă că păpuşarul nu este tot Putin, adică e greu de crezut că Rogozin acţionează de capul lui, însă e adevărat că el o face într-o manieră oficioasă, personală, în stilul care l-a consacrat, provocând şi testând totodată terenul".

"Însă e limpede că acum şase luni, de pildă, Rogozin n-ar fi pomenit în faimoasele sale postări pe Twitter România. Acum în siajul acestei vizite pe care a făcut-o în Republica Moldova şi Transnistria, sigur că la pachet intră şi România, tocmai pentru că România este foarte interesată de ce se întâmplă în Republica Moldova, unde vor avea loc anul acesta alegeri şi evident că asistăm de fapt la un schimb de replici polemice în cadrul acestui nou Război Rece, război psihologic, război al declaraţiilor, dar care nu fac decât să complice situaţia regională", afirmă fostul ministru de Externe.

 

Schimburi de replici între Rogozin şi Băsescu

 

"Mă întreb câte pahare a băut (Traian) Băsescu" înainte de a închide spaţiul aerian pentru "avionul nostru", a scris luni vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, pe Twitter, ca răspuns la acuzaţiile de duminică ale preşedintelui român.

Traian Băsescu a declarat că trebuie aflat mai întâi câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă asemenea declaraţii, referindu-se la atacurile vicepremierului rus la adresa României.

Dmitri Rogozin a anunţat sâmbătă că a revenit la Moscova, din Republica Moldova, în pofida faptului că avionul său a fost obligat de către avioane ucrainene de interceptare să se se întoarcă din drum, la Chişinău, potrivit agenţiei ruse Itar-Tass.

Câteva minute mai târziu, Rogozin a continuat în alt mesaj "dar industria apărării are propriile trasee. Am ajuns la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a rămas în urmă".

Ambasada Rusiei la Chişinău a declarat pentru agenţia Itar-Tass că Rogozin probabil că a călătorit către Rusia cu un "zbor obişnuit" şi că nu se afla în avionul interceptat în spaţiul aerian al Ucrainei.

Anterior, vicepremierul rus a acuzat România că nu i-a permis avionului său, la solicitarea Statelor Unite, să se întoarcă la Moscova prin spaţiul aerian românesc, în drum dinspre regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziştilor.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", preciza Rogozin.

 
Teodor Baconschi, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Dmitri Rogozin