Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Quintus la RFI, despre fuziunea PNL-PDL: Prima condiţie este ca numele PNL să rămână neschimbat

Declaraţii ferme ale preşedintelui de onoare al PNL. Mircea Ionescu Quintus spune într-un interviu la RFI că "prima condiţie" pentru o fuziune cu PDL este ca numele Partidului Naţional Liberal să rămână neschimbat. "Cât am să trăiesc eu în PNL, numele lui nu se poate schimba", afirmă seniorul liberal, care vrea o fuziune prin absorbţie. El mai declară că "nici nu se pune problema comasării".

Mircea Ionescu Quintus nu vrea să renunţe la sintagma PNL: "Nu se pune problema în vreun fel şi vom fi foarte atenţi la condiţiile de fuzionare să se atingă cineva de trecutul, de prezentul şi de viitorul acestui partid".

Întrebat dacă una dintre condiţiile fuziunii cu PDL va fi ca numele PNL să nu dispară, seniorul liberal a răspuns: "Fără îndoială! E prima condiţie, prima este! Am şi eu un cuvânt greu de spus în partidul ăsta. Partidul Naţional Liberal rămâne neschimbat şi ca denumire şi ca orientare. Ne-am orientat acum din punct de vedere european spre Partidul Popular, pentru că este o forţă care te poate ajuta şi fiind de dreapta şi încercând să ne desprindem de ceea ce a însemnat colaborarea cu stânga aceasta, după părerea mea, nocivă ţării, este bine să se ştie că suntem în zona dreaptă şi în Europa. Cel puţin cât am să trăiesc eu în Partidul Naţional Liberal, numele lui nu se poate schimba".

Quintus precizează că "este vorba de fuziune prin absorbţie, să fie clar! Adică nu ne aderăm cele două partide şi apare un al treilea, Doamne fereşte! Fuziune la noi n-a fost niciodată decât prin absorbţie".

 

Dispute în privinţa tipului de fuziune între PNL şi PDL

 

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat joi la Gândul Live că alianţa cu PNL va fi o fuziune prin comasare, nu prin absorbţie, menţionând că în urma fuziunii, principiul va fi ca un partid să aibă Preşedinţia, iar celălalt, premierul.

Mircea Ionescu Quintus respinge varianta unei fuziuni prin comasare: "Rămânem numai la alianţă, în condiţiile astea. Nici nu se pune problema comasării. Noi nu putem să facem fuziunea decât prin absorbţie, păstrând bineînţeles drepturile lor, adoptând, dacă vreţi, nişte direcţii ale lor politice, dar păstrându-ne trecutul, păstrându-ne denumirea şi păstrându-ne orientarea, care nu s-a schimbat".

"Dacă Doamne fereşte, nu vreau să ameninţ pe nimeni, s-ar produce aşa ceva, eu din Partidul Naţional Liberal nu demisionez după aproape 80 de ani de şedere în el, dar mă retrag din orice fel de activitate liberală", conchide preşedintele de onoare al PNL.

 
Mircea Ionescu Quintus, intervievat de Cosmin Ruscior, despre posibila fuziune între PNL şi PDL