Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea Britanie: parlament radical sau “zombi” cu un an înainte de alegeri?

house-of-commons.jpg

Marea Britanie: parlament radical sau “zombi” cu an înainte de alegeri?

Premierul David Cameron a calificat drept “încărcat și radical” programul de guvernare prezentat în Parlament de Regina Elisabeta a II-a în numele cabinetului de coaliție format din Partidul Conservator și Partidul Liberal Democrat, condus de vicepremierul Nick Clegg. Opoziția însă a criticat acest ultim program de guvernare prezentat cu un an înainte de alegerile parlamentare, sesizând absența oricărei inițiative din domeniul sănătății sau al imigrației.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Regina a prezentat pentru a 62-a oară în domnia ei programul legislativ al guvernului, format anul acesta din 11 proiecte de lege, citindu-l în Camera Lorzilor, unde erau prezenți și membrii Camerei Comunelor.

La loc de frunte figurează un proiect de lege privind pensiile, care permite persoanelor de peste 55 de ani să-și folosească banii adunați în fondul individual particular de pensii cum cred de cuviință, fără să mai fie obligați să achiziționeze așa numitele anuități, sume anuale pe care să le încaseze până la sfârșitul vieții.

Mai multe proiecte sunt menite să combată sclavia modernă, crima organizată și atacurile cibernetice mai ales prin înăsprirea pedepselor și ușurarea confiscării bunurilor dobândite ilicit.

Un proiect care se poate dovedi extrem de controversat stimulează procesul de extragere a gazelor naturale prin procesul de fracturare hidraulică sau fracking, în schimb introducerea unei taxe de cinci penny pe pungile de plastic, existentă deja în alte țări ale Uniunii Europene, nu riscă prea mare opoziție.

Misiune îndeplinită?

În sfârșit printre cele 11 proiecte se remarcă și cel care permite electoratului dintr-o circumscripție să destituie deputatul ales.

Numai că aici sunt mai multe condiții: în primul rând trebuie adunat un număr de semnături de peste 10% dintre alegătorii înscriși pe liste (în medie 7000), iar după aceea trebuie fie obținută aprobarea convocării referendumului de destituire de un comitet format din deputați sau deputatul în cauză este condamnat la o pedeapsă penală de până la un an închisoare (pedepsele mai mari atrag destituirea automată).

Prevederile acestui proiect l-au nemulțumit chiar și pe unul dintre deputații Partidului Conservator al premierului, Zac Goldsmith, care l-a calificat drept “cârpeală” și a spus că publicul îl va primi cu furie.

Cât despre liderul Partidului Laburist din opoziţie, Ed Miliband, el a acuzat guvernul de ignorarea nemulțumirii exprimate de electorat în recentele alegeri locale și europene, spunând că ar fi trebuit abordate chestiuni precum imigrația, sectorul locativ și prețurile la energie. 
  
Unii parlamentari au calificat în derâdere acest ultim an înainte de alegeri unul al “Parlamentului zombi”.

Guvernul este format pentru prima oară în 70 de ani dintr-o coaliție de două partide și o dată cu apropierea scrutinului parlamentar coeziunea coaliției riscă să scadă până la punctul în care legiferarea poate deveni imposibilă.

Dar cum înainte de alegerile precedente puțini își imaginau că un guvern de coaliție poate supraviețui pe durata întregului mandat de cinci ani, premierul Cameron și vicepremierul Clegg pot spune că mai e puțin și își îndeplinesc misiunea. 

 
Corespondentul RFI La Londra, Petru Clej