Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Baconschi: Intelectualii din PMP au fost marginalizaţi, am avut un sentiment de deja vu

Preşedintele Traian Băsescu şi-a ales urmaşul, în persoana Elenei Udrea. Iată ce spune la RFI Teodor Baconschi, membru al Partidului Mişcarea Populară. El deplânge faptul că la Congresul PMP, intelectualii din partid au fost "evacuaţi şi marginalizaţi", aşa cum s-a întâmplat în trecut şi la PDL. Baconschi mai anunţă că vrea să-şi ia "un respiro, un mic semestru sabatic".

Elena Udrea a fost aleasă preşedinte al PMP la Congresul de sâmbătă. Teodor Baconschi şi Adrian Papahagi nu au reuşit să câştige un post de vicepreşedinte.

"Eu şi Adrian Papahagi suntem printre cei cinci membri fondatori care au preluat de la Fundaţia Mişcarea Populară ambiţia de a construi un altfel de partid, cu figuri noi şi cu scopul de a mobiliza electoral clasa de mijloc, România harnică, profesiunile liberale, publicul educat, care-şi doreşte un alt standard în politica românească. Noi am făcut acest efort timp de aproape nouă luni, am construit cu mult efort prima reţea de filiale ale PMP în ţară", spune fostul ministru de Externe.

Întrebat ce efect va avea asupra PMP absenţa intelectualilor din conducerea formaţiunii, Teodor Baconschi a răspuns: "Am trăit un sentiment de deja vu, pentru că exact aşa cum la PDL intelectualii au fost, ca să zic aşa, puşi în vitrină şi apoi evacuaţi, s-a întâmplat un fenomen similar şi în evoluţia PMP. La PDL, implantul nu reuşise, aici chiar membrii fondatori, împreună cu personalităţile din Fundaţia Mişcarea Populară au fost marginalizaţi".

În opinia sa, "e foarte clar că preşedintele Băsescu, la capătul a zece ani de mandat, şi-a ales urmaşul, este vorba de doamna Elena Udrea şi evident că partidul va merge acum pe această linie, vom vedea cu ce rezultate, cu ce reacţii publice şi cu ce capacitate de negociere în redesenarea scenei politice pe dreapta".

 

Jocuri de culise la Congresul PMP?

 

Întrebat dacă suspectează unele jocuri de culise înaintea Congresului PMP, Teodor Baconschi a răspuns: "Totul a fost cât se poate de clar, pentru că practic, cu excepţia unei poziţii sau a două din organigrama de conducere a PMP, a fost omul şi locul, adică echipa era prefigurată prin faptul că fiecare candidat agreat de doamna Elena Udrea a candidat singur, n-a avut contracandidaţi, deci n-au fost emoţii din punctul ăsta de vedere".

Fostul ministru de Externe declară că anunţul candidaturii lui Cristian Diaconescu din partea PMP la alegerile prezidenţiale din toamnă a fost surprinzător: "Anunţul a fost surprinzător, în sensul că nu a urmat unei dezbateri în partid şi cu atât mai puţin unui vot, dar eu îl cunosc de mulţi ani pe domnul Diaconescu, am fost şi colegi în Ministerul de Externe şi consider că este un om respectabil, care ar putea să corespundă profilului de prezidenţiabil. Vom vedea acum şi reacţia polului de dreapta care se conturează, PDL-PNL. În ce măsură domnul Diaconescu are vreo şansă să intre în turul doi, asta e o discuţie separată".

 

"Voi sta în banca mea"

 

Ce va face mai departe Teodor Baconschi? "N-am luat încă o decizie. Va trebui să rămân într-o repliere cel puţin tactică. Nu s-a socotit că prezenţa şi competenţele mele sunt utile noii formule de conducere, în care se regăseşte şi domnul Marin Anton sau multe alte personalităţi de acest tip. Voi sta în banca mea, voi observa ce se întâmplă pe scena politică, se vor mai întâmpla multe până în noiembrie. Regret că o serie de personalităţi de dreapta, ca Mihai Răzvan Ungureanu, Monica Macovei, Cătălin Predoiu şi alţii se regăsesc în partide diferite, deşi ar fi fost nevoie ca ele să imprime politicii româneşti un suflu de schimbare efectivă", răspunde fostul ministru.

Întrebat dacă ia în calcul o eventuală plecare din PMP, el a răspuns: "Nu mi-am pus problema, sunt pe bună dreptate obosit după acest efort de construcţie de nouă luni, după o campanie electorală foarte grea. Deci îmi iau un respiro, un mic semestru sabatic".

 
Teodor Baconschi, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Congresul PMP