Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Referendum pentru independenţa Kurdistanului

masud_barzani.jpg

Preşedintele kurd, Massud Barzani (d)

În contextul crizei declanşate de jihadiştii suniţi în Irak, minoritatea kurdă din această ţară îşi cere drepturile. Mai exact, dreptul la independenţă. Peste doar câteva luni, Kurdistanul - regiunea semiautonomă din nordul Irakului - va organiza un referendum pentru independenţă. Anunţul a fost făcut la BBC de preşedintele regiunii, Massud Barzani. Oficialul spune că de fapt Irakul este deja împărţit. Încep să apară semne că oficialii kurzi primesc şi sprijinul Israelului şi că nici măcar Turcia nu ar mai respinge ideea.

În decurs de câteva luni, ar putea apărea un stat nou pe harta lumii: Kurdistan. Kurzii vor organiza un referendum nu doar în Kurdistanul propriu-zis, ci şi în zone disputate pentru a lăsa localnicii să se exprime dacă să se alăture provinciei semiautonome. Anunţul a fost făcut de preşedintele Kurdistanului irakian, Massud Barzani, la BBC.

El a invitat şi observatorii ONU să vină să monitorizeze scrutinul şi a explicat că regiunea sa a aşteptat zece ani ca guvernul de la Bagdad să rezolve problema. E vorba atât de oraşul Kirkuk, cât şi de alte oraşe mai mici, iar în Constituţia de după Saddam Hussein se menţionează că statutul final al acestor zone va trebui stabilit prin referendum.

 

Turcia nu se mai opune

 

Această regiune semiautonomă din Irak numită Kurdistan nu mai e un cartof fierbinte pentru Turcia, notează cotidianul turc “Sözcü”. Dacă Irakul se rupe, un Kurdistan independent în nordul Irakului nu mai e motiv de război pentru Turcia, aşa cum a precizat chiar un purtător de cuvânt al guvernului AKP. Ziarul citat, de orientare kemalistă, consideră că nu e nimic suprinzător în asta, având în vedere că Turcia a profitat de mai mulţi ani de stabilitatea regiunii autonome. Turcia a crescut economic graţie capitalului străin, iar puterea de la Ankara a început să vadă Turcia evoluând ca putere regională. Din acest motiv, şi-ar dori să folosească nordul Irakului drept o piaţă pentru exporturile şi construcţiile Turciei.

 

Totuşi, kurzii nu vor lua Turcia prin surprindere cu vreo declaraţie de independenţă bruscă, ci vor dezbate asta cu Ankara, promite, într-un interviu pentru un alt cotidian (Hurryiet) ministrul Resurselor naturale din Kurdistan. Un indiciu în acest sens este că premierul regiunii, Nehirvan Barzani, se află în această săptămână în vizită în Turcia. Asta după ce a fost deja în vizită în Iran.

 

Oricum, preventiv kurzii lansează un avertisment la adresa Turciei să nu cumva să intervină în oraşul Kirkuk. Avertismentul a venit de la acelaşi  preşedinte kurd, Masud Barzani, în cadrul unui interviu acordat televiziunii Al Arabyia.

 

Sprijin important de la Israel

 

Dar veştile bune pentru kurzi nu vin doar dinspre Turcia. Ideea de Kurdistan independent a primit o susţinere neaşteptată şi din partea Israelului.

Într-un discurs ţinut săptămâna trecută la Universitatea din Tel Aviv, chiar premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că sprijină crearea unui Kurdistan independent în nordul Irakului, pe teritoriul actualei provincii irakiene. Oficialul crede că apariţia unui nou stat pe hartă va ajuta la formarea unei alianţe a puterilor moderate din Orientul Mijlociu. Într-adevăr, după cum amintea “The Guardian”, Israelul a menţinut nişte legături discrete militare şi cu serviciile de informaţii kurde încă din 1960, pentru că a văzut în acest grup etnic o zonă-tampon între statul israelian şi duşmanii săi arabi.

Trebuie să spunem şi că Israelul îşi asigură în acest fel securitatea energetică, după ce a început să facă afaceri direct cu autorităţile regionale kurde pentru a importa petrol din această regiune.