Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încă un spion american demascat în Germania

spion_2_sz_9-7-2014.jpg

Încă un spion american demascat în Germania

Serviciul de Contraspionaj Militar (MAD) a descoperit la Berlin un al doilea prezumtiv spion american. Acesta a lucrat în cadrul Ministerului Federal al Apărării. Şefa guvernului german, Angela Merkel încă nu s-a pronunţat asupra cazului, afirmînd doar că partea germană a demarat discuţii cu americanii.

 

Cel de-al doilea spion american a fost demascat astăzi, au anunţat posturile de televiziune Norddeutscher Rundfunk (NDR), Westdeutscher Rundfunk (WDR) şi ziarul „Süddeutsche Zeitung”. Potrivit informaţiilor date publicităţii prin intermediul celor trei publicaţii, este vorba despre un funcţionar al Ministerului Federal al Apărării. Biroul şi locuinţa acestuia din Berlin au fost percheziţionate în cursul dimineţii de către poliţişti şi procurori. Perchiziţiile au fost confirmate de către parchetul federal. Procuratura, însă, a refuzat să dea detalii legate de acest nou caz de spionaj în favoarea Statelor Unite, precum precizează „Süddeutsche Zeitung”. Deocamdată, nimeni nu a fost arestat, dar persoana suspectă va fi interogată în cursul serii. Potrivit informaţiilor obţinute de la un purtător de cuvînt al Ministerului Apărării, de către revista „Der Spiegel”, acesta a confirmat doar că în cadrul ministerului „se fac investigaţii”.

Într-o ştire difuzată de ziarul „Die Welt” se spune că activitatea prezumtivului spion a fost descoperită de către Serviciul de Contraspionaj Militar german (MAD).

Cazul de faţă este considerat mai grav decît cel descoperit săptămîna trecută (detalii la RFI: O „cîrtiţă” americană irită Germania). Este vorba despre un lucrător al Serviciului Federal de Informaţii (BND) care a recunoscut că a spionat pentru CIA. Pentru activitatea sa a încasat 25.000 de euro. Presa germană a relatat că agentul arestat a furnizat americanilor circa 200 de documente secrete.

Într-un interviu televizat, Stephan Wels (de la postul tv NDR) a declarat că în momentul de faţă încă nu se ştie pentru care dintre serviciile secrete americane a spionat funcţionarul ministerului apărării.

Tot Wels a declarat că deocamdată există doar informaţii sumare despre acest nou caz. Citînd surse „bine informate”, Wels a subliniat că acest nou caz necesită o atenţie deosebită, luînd în considerare consecinţele serioase pe care le-ar putea avea.

Potrivit radiodifuziunii germane, noul caz de spionaj nu are nici o legătură cu cel descoperit săptămîna trecută în interiorul Serviciului Federal de Informaţii (BND). Guvernul american a încercat între timp să aplaneze reacţiile negative ale Berlinului. Şeful CIA , John Brennan, a avut marţi o convorbire telefonică cu coordonatorul serviciilor secrete germane, secretarul de stat Klaus-Dieter Fritsche. Detalii legate de această convorbire nu au fost date publicităţii.  

Ambasadorul american la Berlin, John Emerson, a fost convocat deja vinerea trecută la Ministerul de Externe pentru clarificarea chestiunii agentului plasat în BND. În cursul acestei dimineţi, ambasadorul s-a aflat din nou la minister. Informaţia a fost confirmată pentru „Der Spiegel” din partea unor cercuri apropiate guvernului, nenominalizate. Publicaţia a precizat că discuţia cu diplomatul american a fost purtată de către secretarul de stat Stephan Steinlein. Se crede că întîlnirea de astăzi a fost solicitată de către ambasador.

Şefa guvernului federal, Angela Merkel, nu a dorit deocamdată să se pronunţe vis-à-vis de noul caz de spionaj. Ea a confirmat, însă, că guvernul german a demarat discuţii cu partea americană.

Preşedintele comisiei parlamentare pentru politică externă, creştin-democratul Norbert Röttgen, a declarat postului naţional de radio, Deutschlandfunk, că în situaţia de faţă, Germania trebuie să dea dovadă de „realism”. În acelaşi timp, Berlinul are obligaţia, a adăugat Röttgen, de a atrage atenţia Statelor Unite asupra prejudiciilor provocate relaţiilor bilaterale.

Corespondentul RFI la Berlin William Totok