Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Juncker şi Farage dezbat situaţia românilor din Marea Britanie

Jean-Claude Juncker a fost audiat miercuri de grupul deputaţilor eurosceptici din Parlamentul European. Audierea premergătoare votului de învestitură a sa la cârma Comisiei Europene a atacat şi problema românilor care lucrează în Marea Britanie. Euroscepticii, britanici în marea lor majoritate, au dorit să cunoască viziunea lui Juncker, înante să se decidă dacă-i acordă votul lor.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Era de aşteptat ca Nigel Farage, cunoscut apărător al interdicţiei muncitorilor estici pe piaţa britanică, să-l întrebe pe Jean-Claude Juncker ce are de gând să facă în această privinţă.

Răspunsul lui Juncker a fost mai întâi unul ambiguu. El a explicat că libertatea de circulaţie a muncitorilor este un drept fundamental.

"Abuzurile trebuie combătute, dar sarcina le aparţine statelor membre", a adăugat el, referindu-se la teama britanicilor de invazie românească.

A se înţelege că, având în vedere competenţa strict naţională în materie de organizare a pieţei de muncă, Executivul european condus de Juncker nu poate face mai mult decât a făcut Comisia Barroso. Adică mai nimic.

"Vreţi să spuneţi că dreptul la liberă circulaţie nu este renegociabil?", a mai încercat Farage să-l relanseze. "Da", a răspuns Juncker scurt şi la obiect.

Juncker a mai explicat că faimoasa circulaţie a persoanelor în interiorul UE este un "subiect secundar", ceea ce a avut darul să-l şocheze pe liderul euroscepticilor.

Acesta, Nigel Farage, eurodeputat ales fără întrerupere în Parlamentul European din 1999, a câştigat în fine un scor onorabil la alegerile din mai 2014, bazându-şi campania pe sloganuri anti-româneşti şi anti-poloneze.

El speră ca anul viitor să câştige un loc la Westminster şi să părăsească în fine Bruxelles-ul. Până atunci, grupul său din Parlamentul European ar putea să nu-i acorde lui Jean-Claude Juncker susţinerea aşteptată.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre dezbaterea Juncker-Farage