Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Popularitatea lui Putin și a Rusiei au scăzut în ultimul an

Rusia și președintele ei Vladimir Putin sunt priviți tot mai rău în lume, mai ales în Europa și Statele Unite, arată un studiu al organizației americane Pew Research Center. Studiul a calculat 43% opinii defavorabile și 34 de procente opinii favorabile Rusiei și liderului acesteia.

Imaginea Rusiei s-a degradat în ultimul an din cauza rolului pe care l-a jucat în criza din Ucraina, constată studiul. Acesta a fost făcut între 17 martie și 5 iunie, iar majoritatea persoanelor au fost chestionate după declarația din 18 martie a lui Vladimir Putin despre anexarea Crimeii.

Dezaprobarea la adresa Rusiei a crescut notabil în ultimul an, mai ales în opinia americanilor (cu 29 %) și a europenilor. Polonia, Marea Britanie, Spania, Germania și Italia au o creștere de două cifre a ratei lor de dezaprobare.

Franța, care a avut cea mai negativă opinie la adresa Rusiei pe plan european în 2013 (64 %), și-a accentuat acum această opinie cu 9 puncte, ajungând la 73 %. Grecia este singura țară europeană care în 2014, ca și în 2013, vede Rusia într-o lumină predominant favorabilă.

Opinia ucrainenilor s-a schimbat spectaculos din 2011, când a fost făcut ultimul sondaj de acest fel. Astfel, șase din 10 ucrainieni au o imagine defavorabilă față de unul din 10 acum trei ani. Cifrele diferă de la o regiune la alta, opiniile defavorabile fiind mai numeroase în vest decât în estul rusofon și reprezintă doar 4 % în Crimeea.

În Asia, imaginea Rusiei s-a îmbunătățit, în China cu 16% și o majoritate de opinii favorabile au fost consemnate în Vietnam, Thailanda și Bangladesh.

Referitor la președintele rus Vladimir Putin și la capacitatea sa de ”a lua decizii bune în problemele lumii”, majoritatea zdrobitoare a persoanelor intervievate nu-i acordă încredere, cu excepția rușilor, chinezilor, vietnamezilor, kenyenilor, tanzanienilor și ghanezilor.

Studiul a însemnat intervievarea a peste 48.000 de persoane din 44 de țări, inclusiv din Rusia.