Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele respinge propunerile pentru Ministerul Bugetului şi al Culturii

base.jpg

Preşedintele respinge propunerile pentru Ministerul Bugetului şi al Culturii

Preşedintele Traian Băsescu a respins nominalizarea Rozaliei Biro pentru postul de ministru al Culturii şi pe cea a lui Claudiu Manda pentru portofoliul Bugetului. În privinţa acordului de coabitare, denunţat ieri de premier, şeful statului i-a recomandat lui Victor Ponta să-şi reanalizeze decizia.

Pe Rozalia Biro ar accepta-o pentru o altă funcţie, dar nu pentru cea de ministru al Culturii. Şeful statului a explicat "Oricând în timpul mandatului meu primul-ministru o va propune pentru Ministerul Dezvoltării Regionale sau pentru Ministerul Transporturilor, adică ministere care sunt legate de experienţa în administraţie, vă asigur că nu voi ezita s-o numesc pe doamna Rozalia Biro într-o astfel de funcţie. Dar nu la Ministerul Culturii, unde cunoaşterea limbii române consider că este un lucru esenţial. Cunoaşterea deplină a limbii române".
Traian Băsescu a precizat că i s-ar putea spune că "mulţi dintre noi, vorbitorii de limba română facem greşeli".

"Aşa este, dar la Ministerul Culturii mi se pare că trebuie un ministru foarte bun cunoscător şi al limbii române", a explicat şeful statului.

Şeful statului l-a respins şi pe Claudiu Manda pentru Mnisterul Bugetului. În privinţa lui a explicat însă şi a explicat însă că ar fi bine să nu mai fie propus pentru vreun alt minister.

 

Premierul s-a grăbit cu denunţarea acordului

 

Premierul s-a pripit când a denunţat acordul de coabitare, a explicat aseară preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Esenţa acestui acord trebuia menţinută, pentru că era vorba de un document politic important pentru România. De ce?

 

“El nu este nimic altceva decât confirmarea că România îşi va menţine linia politică de până acum, care este agreată de toţi partenerii noştri, şi europeni şi transatlantici. Nu sunt doar extrase din Constituţie. Sunt lucruri care au făcut obiectul priorităţilor pe care le-am avut în politica externă sau de apărare şi care trebuie menţinute, iar prin acest acord constatam împreună că trebuie menţinute”, a mai declarat şeful statului.

Să mai spunem că liderul de la Cotroceni i-a recomandat lui Victor Ponta “să mai rabde” până pe 22 decembrie acordul de coabitare. Adică să reanalizeze decizia. 

"Fac un apel la premier să reanalizeze decizia pe care a luat-o. Eu pot să cred şi faptul că, fiind foarte cald ieri, poţi deveni nervos. Accept şi ideea că premierul nu s-a uitat la emisiune şi nu a văzut exact ce am spus eu şi ce a spus ziaristul şi a mers pe preluările pe care le-au făcut televiziunile fără a da exact dialogul la care, repet, răspunsul meu nu a fost suficient de promt, dar în niciun caz nu îmi poate atribui formularea pe care a menţionat-o în scrisoarea prin care mă anunţă că denunţă acordul de cooperare instituţinală", a spus Băsescu, în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni.