Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Tudor Popescu: „Al doilea mare moment al justiției după 1989”

ctp.jpg

Cristian Tudor Popescu: „În ce-l privește pe domnul Voiculescu personal, dânsul e un câștigător”

Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Judecătorii Curții de Apel au dat sentința definitivă în dosarul în care omul de afaceri este acuzat de spălare de bani.  

"Din punct de vedere simbolic este al doilea mare moment al justiției după 1989, după momentul Adrian Năstase, condamnării fostului premier. Adrian Năstase reprezenta sistemul cu S mare, de dinaninte și de după 1989 în partea lui nomenclaturistă, în partea lui de aparatcik de partid comunist, care și-au conservat poziția sus în societate și după 1989.

Domnul Voiculescu reprezintă securitatea, cel de-al doilea pilon al vechiului sistem și securitatea în partea ei aristocratică, să-i spunem, ofițeri, personaje care au dispus de mari sume în valută ceea ce nu l-a împiedicat pe domnul Voiculescu să afirme, atunci când a fost acuzat de colaborare cu Securitatea că toți cetățenii Republicii Socialiste România au colaborat într-un fel sau altul cu Securitatea. Eu un procedeu să arunci... nu-i un procedeu al Varanului cum l-am numit cândva pe domnul Voiculescu, e un procedeu de sconcs asta și anume să împrăștii mizerie în jur, murdărindu-i pe toți, sperând ca astfel să nu se mai simtă mirosul tău propriu și personal pestilențial. Ori această sentință, imagistic, simbolic, ne spune nouă, simplilor cetățeni ai României, ca totuși nu suntem ca Dan Voiculescu.

Iată că dânsul are un statut special care va fi consemnat la penitenciar. Însă în ce-l privește pe domnul Voiculescu personal, dânsul e un câștigător. Are 70 de ani, a folosit banii pe care e acuzat că i-a furat așa cum a vrut, și-a făcut mendrele cum a vrut, este stăpânul unui imperiu mediatic, va fi victimizat continuu, martirizat, prezentat ca un erou al luptei cu sistemul băsist de către sistemul său de propagandă, se va duce la pușcărie ca să mai scrie  o carte, probabil volumul doi la Taxa pe tulburarea armoniei universale, știți că dânsul ca să i se spună profesor, cum i se spune domn profesor , a produs o carte, în care înlocuia taxa pe valoarea adăugată cu taxa pe tulburarea armoniei universale, probabil că o să vină și cu volumul doi acum în pușcărie de unde își va transmite și memoriile și alte panseuri....

A mâncat aseară niște varză cu cârnați și a băut trei pahare de vin, în pușcărie mesele sunt la ore fixe, deci domnului Voiculescu nu îi pasă de povestea asta cu pușcăria...ce-i mai pasă acum este de imagine ca și lui Adrian Năstase... Nu-și va recunoaște vina niciodată și se va victimiza în continuare sperând să rămână în istorie ca un erou. Da poate ca înainte de orice îl grațiază președintele de după decembrie 2014”, a comentat pentru RFI jurnalistul Cristian Tudor Popescu

 

 
Cristian Tudor Popescu, despre condamnarea lui Dan Voiculescu