Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statul Islamic - noua epocă a jihadismului

statul_islamic.jpg

Jihadişti ai Statului Islamic. AFP PHOTO / HO / ISIL

Oameni decapitați, crucificați, omorâți cu pietre sau executați cu sutele: imaginile difuzate de jihadiştii Statului Islamic fac de câteva luni înconjurul lumii. Teroriștii sunt bine înarmați, au mulți bani și controlează o zonă întinsă în Irak și Siria. Condus de Abou Bakr al- Baghdadi, autoproclamat «calif», Statul Islamic îi atrage pe jihadistii din lumea întreagă. Care este adevărata lui putere ?  O analiză de Luca Niculescu.

Organizația se numește acum Statul Islamic, dar strămoșul ei a fost Al Qaeda în Mesopotamia, condusă inițial de Abou Moussab al Zarqaui, un terorist ucis de americani în 2006. S-a mai numit Statul Islamic în Irak, apoi Statul Islamic în Irak şi Levant şi de la începutul acestei veri poartă numele de Statul Islamic. Organizație sunită (una dintre cele două ramuri principale ale Islamului),  actualul Stat Islamic a apărut în Irakul post-Saddam Hussein și a fost foarte activă pana în 2007, făcând mai multe atentate. Intră însă într-un con de umbră odată cu întărirea prezenței militare americane în Irak și datorită faptului că multe miliții sunite depun armele sau primesc niște bani și cad la înțelegere cu guvernul irakian. În ultimii ani însă  situația se schimbă: americanii se retrag din Irak, premierul șiit irakian, Nouri al Maliki, îi marginalizează pe suniţi și nu mai varsă bani milițiilor. Ca urmare, acestea nu se mai opun jihadistilor din Statul Islamic, ci chiar pactizează cu ei. În plus, războiul civil din Siria dă aripi jihadistilor, care merg acolo să lupte împotriva regimului lui Bashar al-Assad. În clipa de față, Statul Islamic controlează un teritoriu important în cele două țări vecine, Irak și Siria, și mai multe orașe în cele două state, inclusiv Mossul, al doilea oraș din Irak, cu un milion și jumătate de locuitori. Baza lor este în Raqa, oraș de 250 de mii de locuitori din Siria. 

Abou Bakr al- Baghdadi -  noul Ben Laden 

I se spune « Fantoma ». Până de curând nu i se cunoșteau decât două fotografii, una în alb-negru, dar se stia ca el conduce organizaţia.  În luna iulie a apărut însă într-o moschee din Mossul (dacă a fost el ! ) și a ținut un discurs. Îmbrăcat în negru, cu turban, le-a spus musulmanilor prezenți acolo : «sunt cel care a fost desemnat să va conducă. Ascultați-mă așa cum îl ascultați pe Dumnezeul vostru».  Irakianul, în vârstă de 43 de ani, e licenţiat în științe islamice la Universitatea islamică din Bagdad. 

« Un om foarte pios», așa îl descriau cei care îl știau înainte de căderea lui Saddam Hussein. Cunoaște perfect Coranul și e o adevărată « sursă de inspirație » pentru milioane de suniţi. Susţine că este descendent al profetului Mahomed și a scris chiar o teză despre asta.  A fost arestat în 2004 de forțele americane. O dată cu ieșirea din închisoare și-a consolidat reputația sângeroasă organizând mai multe atentate, în special cel asupra catedralei din Bagdad, unde masacrează 50 de persoane.

  « Succesul mondial » vine insa după victoriile militare recente  din Siria -  unde se luptă cu forțele lui Bashar al-Assad și în Irak, unde e în război cu șiiții  premierului Nouri al Maliki. Acum câteva săptămâni s-a autoproclamat Calif, comandant suprem al musulmanilor din lumea întreagă. După cum scrie ziarul libanez l’Orient le Jour  « în comparație cu Baghdadi, șeful Al-Qaeda, Ayman al Zawahiri pare un intelectual pacifist ». Recompensa pentru prinderea lui e de 10 milioane de dolari. 

Execuțiile publice -  teroare și comunicare

De fiecare data când intră într-un oraș, luptătorii Statului Islamic procedează la execuții spectaculoase : agitând celebrul steag negru decapitează, lapidează sau împușcă în public zeci de opozanți. Scopul e de a înăbuşi toate focarele de rezistentă din oraș, dar și de a-i speria pe combatanții din trupele oficiale. Poze sau videoclipuri cu execuțiile sunt postate pe internet și nu de puține ori soldații irakieni sau sirieni au luat-o la fugă când trupele Statului Islamic se apropiau, din cauza reputației acestora. La fel fac și reprezentanții minorităților religioase : zeci de mii de creștini sau de membri ai comunității Yezidi ( adepții unui curent religios derivat din zoroastrism) au fugit în fața înaintării luptătorilor din Statul Islamic. 

Paradoxal (sau nu), teroriștii au și cunoștințe de administrație. Astfel, observatorii au fost mirați să afle că, la numai trei zile după cucerirea orașului irakian Mossul, electricitatea, apa și transportul în comun fuseseră restabilite. Orasul funcționează acum după cele 16 reguli stricte impuse printr-un document al organizației. Unul dintre articole interzice consumul de alcool și tutun, un altul interzice orice manifestaţie publică, pe motiv că ar fi contrară islamului. Femeile nu mai au voie să iasă din casă fără autorizația unui bărbat din familie, creștinii trebuie să se convertească sau să plătească un impozit de 250 de dolari pe lună. În fine, la articolul 5,  opozanții sunt anunțați că vor fi, după caz, expulzați, mutilați, crucificați sau executați în alt mod.

Cea mai bogată organizație teroristă

Ani de zile, Statul Islamic a primit bani de la finanțatori privați din zona Golfului. Odată cu ofensiva rapidă din ultimele luni și căderea mai multor orașe, prada de război a crescut. Numai de la sucursala băncii centrale din Mossul au fost furați aproape 500 de milioane de dolari. Se estimează că Statul Islamic are azi peste un miliard de dolari, devenind astfel cea mai bogată organizație teroristă din lume (averea Hamasului în 2011 era estimată la 70 de milioane de dolari, talibanii din Afganistan au cel mult 400 de milioane de dolari). Capturarea unor rafinării și câmpuri petrolifere a permis jihadistilor să se lanseze în comerțul cu petrol. Potrivit site-ului american Quarz, care preia un studiu al Irak Oil report, comerțul cu petrol le aduce jihadistilor cam un milion de dolari pe zi. Altă sursă de bani o reprezintă furtul și vânzarea de antichități (lucru pe care îl făceau și talibanii în Afganistan). În fine, răpirea unor cetăţeni occidentali mai aduce alte milioane bune în tezaurul Statului Islamic, la fel ca și instituirea de impozite noi în orașele pe care le controlează. 

Oaste de "strânsură"

Numărul luptătorilor este estimat undeva între 10 și 20 de mii de oameni și e în creștere. E o « oaste de strânsură » în care se regăsesc fanatici religioși, dar și oportuniști, bandiți sau foști militari din armata lui Saddam Hussein. Victoriile din ultimele luni fac din Statul Islamic un pol de atracție pentru jihadistii din lumea întreagă. Potrivit autorităților de la Paris,  nu mai puțin de 800 de francezi sunt înrolați în diferite grupuri jihadiste din Siria, o bună parte în Statul Islamic. Există și aproximativ 200 de belgieni în aceeași situație.  Ofensiva din ultimele luni înseamnă și arme noi pentru teroriști. Forțele irakiene au abandonat pe terenul de luptă tancuri, camioane cu sisteme anti rachetă sol-aer, lansatoare anti-tanc, mii de puști. O parte din armamentul capturat de islamiști e nou și de fabricație americană.  

 

 

În urmă cu câteva zile, luptătorii Statului Islamic au cucerit barajul din orașul Mossul, cea mai mare sursă de electricitate din Irak. Au anunțat că vor cere de la localnici o taxă pentru a le furniza curent electric. De asemenea,  amenință  să dinamiteze barajul sau să deschidă vanele, ceea ce ar provoca inundații masive. Există un precedent,  la Faludja, în estul țării, când au deschis vanele barajului, obligând mii de locuitori să fugă. 

La porțile Europei

Statul Islamic nu este periculos numai pentru regiune, ci pentru întreaga Europa. Spre deosebire de Afganistanul îndepărtat  în care se refugiase Ben Laden, Irakul și Siria se află la porțile Europei. Putem spune de altfel că prezența organizației a început să se facă simțită: ucigașul a patru persoane la muzeul evreiesc din Bruxelles, Mehdi Nemmouche, este membru al Statului Islamic. 

Până acum, înaintarea lor a fost rapidă, atât în Irak, cât și în Siria pe fondul slăbiciunii armatelor din cele două țări. Recent, Statele Unite au început bombardarea pozițiilor deținute de organizația teroristă.  Statul Islamic are bani, armament și priză la jihadiştii din lumea întreagă, dar are și mulți inamici. Toate țările din regiune, fie că este vorba despre Iran sau Turcia, sunt interesate de dispariția acestei forțe. Culmea ironiei, același interes îl are și cealaltă mare organizație teroristă, Al -Qaeda, căreia apariția Statului Islamic i-a stricat planurile ! Forțele Statului Islamic ar putea să nu reziste multă vreme luptând pe atâtea fronturi: împotriva guvernului irakian, împotriva trupelor din Kurdistanul irakian,  împotriva forțelor lui Bashar al-Assad, împotriva altor rebeli sirieni...  

În fine, nici populația din zonele ocupate de luptătorii Statului Islamic nu îi susține, dimpotriva e înfricoșată de versiunea radicală a legii islamice aplicate, care implică amputări și decapitări. Marea problemă a unui tip de organizație ca Statul Islamic  este că, de fapt, nimeni nu vrea să trăiască într-un asemenea regim.