Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CTP: Decalogul Monicăi Macovei este literatură

ctp.jpg

Cristian Tudor Popescu

Candidatul independent pentru Preşedinţie Monica Macovei şi-a lansat programul cu care se prezintă în alegerile din noiembrie. Viziunea sa pentru următorii cinci ani cuprinde zece "porunci" pentru clasa politică şi o sută de măsuri pentru cetăţeni.

Cele 10 "porunci" sunt: să nu ai alt stăpân decât cetăţeanul, să nu trădezi interesul naţional, să nu ataci instituţiile statului, statul de drept şi justiţia, să nu furi şi să nu risipeşti banul public, să nu minţi, plagiezi, calomniezi, să înmulţeşti banii şi creaţia, libertatea economică, să-ţi educi copii, să-ţi respecţi părinţii şi să-ţi respecţi semenii, să cultivi pământul, să-ţi respecţi identitatea, valorile şi trecutul.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu admite că "poruncile" sună frumos, dar nu e deloc convins că ele cum pot fi puse în practică. Cum pot fi determinați politicienii să le respecte? Se întreabă CTP.

Pe de altă parte, Monica Macovei poate fi acuzată că ea însăși a încălcat una sau două dintre aceste porunci.

Să nu minți! - "Dna Macovei, ducându-se la Bruxelles, în Parlamentul European, pomenea de 2 milioane de voturi fraudate la referendumul din 2012 (referendumul de demitere a președintelui Băsescu -  n.red.), fără să aibă niciun fel de bază pentru o astfel de cifră", reamintește Cristian Tudor Popescu.

Să nu trădezi interesul național! - "Dna. Macovei spunea, în toamna lui 2012, că dacă președintele Băsescu nu este repus cât mai repede în toate drepturile ca președimte după încercarea de demitere, atunci dânsa prevestește războiul civil", mai spune CTP. Depinde, deci, și cume este privit interesul național.

Există, însă un lucru bun, în opinia jurnalistului Cristian Tudor Popescu, și anume tipul uman reprezentat de șeful statului. Acest lucru este chiar mai important decât ce face președintele, bune sau rele, cu prerogativele mai mult sau mai puțin limitate ale funcției sale.  E foarte important omul pe care îl văd toți cetățenii României, omul care poate să constituie un model pentru cetățeni.

"Acesta nu este un program pentru a câștiga alegerile prezidențiale, nici Monica Macovei însăși nu crede că va câștiga alegerile. Candidatura sa va duce doar la scindarea voturilor dreptei", conchide Cristian Tudor Popescu în interviul acordat RFI.

 
Cristian Tudor Popescu în dialog cu Magda Prelipceanu