Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ilie Sârbu: Nu cred că tremură procurorii prin birouri, după declaraţia premierului despre Lukoil

Procurorii nu sunt timoraţi de afirmaţiile premierului Victor Ponta despre Lukoil. Iată ce spune la RFI liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu. El afirmă că "nu trebuie să fim copii de grădiniţă să credem că tremură procurorii prin birouri".

În opinia lui Ilie Sârbu, "e problema CSM-ului să-şi exercite conform legislaţiei în vigoare drepturile pe care le are sau obligaţiile, mai bine zis, pe care le are. Vom vedea care va fi decizia finală".

Senatorul PSD spune că "doar la noi s-a creat acum această impresie, că orice declaraţie care vine în contradicţie cu o decizie a justiţiei influenţează justiţia. Cum s-o influenţeze? Procurorul îşi ia decizia lui, pe baza documentelor pe care le are el, pe baza investigaţiilor, pe baza sesizărilor. Ce l-ar deranja dacă eu sau dvs., presa, indiferent cine ar comenta o anumită decizie? Nu se duce peste el în birou, nu-l agresează. S-a speriat aşa de rău procurorul, s-a întâmplat ceva? Din contră, am văzut că instanţa a ridicat sechestrul şi compania a început să meargă, decât să lase pe stradă trei mii de oameni şi în lanţ cred că mai mulţi, a luat această decizie, dar tot pe baza unor documente care se află la dosar. Dar e problema justiţiei să-şi facă datoria şi noi comentăm mai puţin aceste decizii".

 

Săgeţi către preşedintele Traian Băsescu

 

Ilie Sârbu crede că "la noi lucrurile sunt mai grave vizavi de justiţie, că aţi văzut, preşedintele ţării în nenumărate rânduri chiar a dat indicaţii justiţiei şi chiar s-a ajuns la condamnări serioase în dosarele respective. Nu cred că a fost cazul premierului şi nici nu va fi".

Întrebat dacă personal, crede că magistraţii au fost timoraţi de afirmaţiile premierului Victor Ponta în privinţa Lukoil, Ilie Sârbu a răspuns: "Haideţi să fim serioşi, exact cum au fost timoraţi de Radu Mazăre! Cădem într-o altă extremă, adică procurorii stau acum în birou şi tremură că nu ştiu cine iese pe televizor şi zice ceva. Păi, ei se uită la televizor sau se uită în dosar? Pentru ei nu trebuie să existe televiziune şi politicieni, pentru ei trebuie să existe legea, dosarul, probatoriul, probele şi decizia (...). Chiar suntem copii de grădiniţă să credem că tremură procurorii prin birouri că a zis premierul sau nu ştiu care politician?".

 

Declaraţia premierului Victor Ponta despre Lukoil

 

CSM s-a sesizat în privinţa declaraţiilor premierului legate de dosarul Lukoil şi de sechestrul pus asupra unor bunuri ale companiei.

Victor Ponta a declarat luni despre dosarul Lukoil că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului, însă Guvernul speră într-o soluţie legală, care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Premierul a făcut referire şi la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentând: "Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România".

Între timp, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a ridicat sechestrul de pe 17.618 tone de ţiţei ale Petrotel Lukoil, aflate în spaţiile de depozitare ale Oil Terminal Constanţa, dar a pus sechestru pe alte 23.817 tone de ţiţei ale companiei ruse, în valoare de 16 milioane de dolari, aflate tot la Oil Terminal.

Premierul Victor Ponta a reluat marţi ideea că Guvernul nu intervine în justiţie în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susţine salvarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi plata salariilor către aceştia, cerându-i ministrului Justiţiei să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.

 
Ilie Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre declaraţiile premierului Victor Ponta privind sechestrul de la Lukoil