Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul României în Franţa: “Vom avea dificultăți, dacă nu crește numărul de secții de vot”

mazuru.jpg

Ambasadorul României în Franța, Bogdan Mazuru

Într-un interviu pentru RFI România, ambasadorul României în Franța, Bogdan Mazuru, vorbește despre deciziile luate de Ministerul de Externe cu privire la fluidizarea votului în cel de-al doilea tur de scrutin. Potrivit MAE, va crește numărul de cabine de vot la maximum șapte, în paralel cu creșterea numărului de ștampile si posibilitatea de a descarca de pe internet declaraţiile pe proprie raspundere. Ambasadorul Bogdan Mazuru spune că pentru Paris e nevoie, însă, de mai mult, deoarece se așteaptă la o afluență mare de votanți.

B.M. : Decizia luată e binevenită pentru alte secții de votare din străinătate, dar e o măsură care nu va avea efecte la Paris. La Paris, în primul tur din 2 noiembrie, am beneficiat de numărul maxim de ștampile, numărul maxim de cabine și numărul maxim de membri din comisiile de vot în doi noiembrie.

L.N. :  La ce vă așteptați la turul al doilea? 

B.M :  Estimăm că numărul de cetățeni români care va dori să participe la votul din 16 noiembrie va fi mai mare decât la cel din turul întâi. Mă aștept la un număr considerabil de cetățeni români care să vina pentru a-și exprima votul. Avem semnale din partea asociațiilor de români, estimările lor privind numărul de votanți  în 16 noiembrie: e vorba despre nouă -  zece mii de cetăţeni români care vor dori să voteze. În aceste condiții, vom avea dificultăți, dacă numărul de secții de votare rămâne cel din data de doi noiembrie.  (N.R În primul tur, în cele două secții de la Paris au votat 4375 de români )

L.N. : Dar ce se poate face, care sunt soluțiile?

Există două variabile. Variabila spațiu și variabila timp. Variabila spațiu înseamnă secții mai multe de votare, care să permită o disipare echilibrată a numărului mare de cetățeni care doresc să voteze. Variabila timp înseamnă ca intervalul de timp să fie mai mare decât cele 14 ore precizat însă de lege. Toate lucrurile acestea sunt precizate, însă, destul de clar în legea electorală. Reprezentanții din secțiile de vot sunt cei care aplică legea. BEC-ul și BES-ul sunt cei care gestionează din punct de vedere juridic legea electorală și modul în care ea e aplicată în secțiile din străinătate.

L.N. :  Ați vorbit despre probleme la reuniunea de la MAE ? 

B.M  Am vorbit despre aceste probleme. Bineînteles că orice măsură pentru fluidizarea procesului de vot e absolut binevenită, cu siguranță că ne vom mișca mai bine pentru organizarea turului doi de scrutin. Eu nu vorbesc pentru ceilalți colegi ai mei, vorbesc doar pentru ce se poate întâmpla la Paris. Şi pentru Paris aceste măsuri sunt insuficiente.

Update: Într-un comunicat difuzat sâmbătă, la prânz, MAE precizează că a luat notă de comunicatul BEC din 7 noiembrie, comunicat care arată «explicit existenţa temeiului legal pentru completarea listei secţiilor de votare în străinătate”. MAE informează că se află într-un „proces intern de evaluare consolidată” în urma informării de la BEC.

 
Ambasadorul României în Franța, Bogdan Mazuru