Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord gigantic ruso-chinez ce reduce presiunea asupra Rusiei

putin2.jpg

Liderul de la Kremlin i-a făcut cadou omologului său chinez un smartphone rusesc, YotaPhone2

Semnal important de la summitul Asia-Pacific, ce a început astăzi la Beijing. Vladimir Putin a explicat că, pentru Rusia, cooperarea cu Asia-Pacifică e “strategică şi prioritară”. După care a semnat un acord gigantic între Federaţia Rusă şi China pentru hidrocarburi. Acesta va  reduce practic presiunea pusă asupra ruşilor de sancţiunile europene şi americane în contextul crizei din Ucraina.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin şi-au promis unul celuilalt, ieri, la Beijing, să consolideze cooperarea între cele două ţări “indiferent de evoluţiile internaţionale”. Cu alte cuvinte, în ciuda presiunilor Occidentului în contextul conflictului sprijinit de Rusia în Ucraina. Presiuni traduse în sancţiuni economice ce începuseră să afecteze treptat economia Rusiei.

Cei doi lideri au trecut imediat la fapte, scrie agenţia Bloomberg. Au semnat un acord energetic în valoare de aproape 400 de miliarde de dolari. Acordul, ce prevede transportarea gazului extras din Siberia spre o Chină mereu avidă de hidrocarburi, va diminua dependenţa Rusiei de banii Europei pentru acest export şi va asigura de asemenea Chinei aproape o cincime din necesarul de gaze naturale. Şi asta până la sfârşitul deceniului.

Să amintim că este al doilea acord de asmenea dimensiuni semnat între Rusia şi China. Primul, tot de 400 de miliarde de dolari, a fost semnat în primăvară, imediat după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Acest acord prevedea că Beijingul va importa 38 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti anual.

 

China plusează

 

Dar nu doar atât. Beijingul vrea siguranţă energetică pe termen şi mai lung. Gazprom negociază deja cu chinezii pentru a transporta gaze din Siberia de Vest pentru următorii 30 de ani. În acelaşi timp, un alt producător rus, Rosneft, a fost de acord să vândă 10%  din acţiunile unei unităţi de producţie siberiene către compania de stat a Chinei, China National Petroleum Corp.

Oricum, odată ce vor începe livrările, China va depăşi Germania pentru a deveni cea mai mare piaţă pentru gazul rusesc.

Luna trecută, Rusia şi China au semnat şi un acord în domeniul schimbului valutar, de 150 de miliarde de yuani, gândit pentru a reduce influenţa globală a dolarului american.

Acordul a fost semnat de Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping cu o zi înainte de venirea lui Barack Obama în capitala chineză pentru summitul APEC.