Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioan Rus: Cota unică nu se modifică până în 2016. Ulterior, cine trăieşte decide

ioan_rus_cota_unica_nu_se_modifica_pana_in_2016_ulterior_cine_traieste_decide.jpg

Ministrul Transporturilor, vicepreşedintele PSD, Ioan Rus

Niciodată nu s-a pus problema în Guvern ca până în 2016 să fie modificată cota unică de impozitare de 16%. Iată ce declară la RFI ministrul Transporturilor, vicepreşedintele PSD, Ioan Rus. Reacţia sa vine pe fondul speculaţiilor privind înlocuirea cotei unice de 16% cu o cotă progresivă de impozitare.

Ioan Rus spune că "la nivelul Guvernului s-a discutat în diverse contexte problema aceasta. Niciodată nu s-a pus problema ca până în 2016 să fie modificată cota unică. Sigur că sunt unii competitori în aceste alegeri, care indiferent cum le explici, ei tot introduc viruşi, cu speranţa că obţin voturi mai multe (...). Deci până în 2016 nu se pune problema modificării acestei cote".

Întrebat ce se va întâmpla după 2016, ministrul Transporturilor a răspuns: "Cine trăieşte decide (...). În 2016, după alegeri va rezulta o altă structură a Parlamentului, un alt Guvern, nu ştiu ce va decide acel Guvern".

Călin Popescu Tăriceanu a dat vineri asigurări că nu va elimina cota unică: "În condiţia în care voi fi prim-ministru, această taxă nu se va modifica".

Şeful Senatului, variantă de premier pentru Victor Ponta, precizează că măsura a fost printre primele introduse în momentul în care a devenit prim-ministru, în decembrie 2004.

Călin Popescu Tăriceanu mai spune că dacă ar fi fost "o intenţie de modificare a acestei cote, premierul Victor Ponta ar fi putut să o facă, dar acesta a declarat public că nu va modifica sub nici o formă cota unică".

Agenţia Mediafax a publicat joi seară un document al Ministerului Finanţelor Publice-ministrul delegat pentru Buget, care cuprinde mai multe propuneri de ordin fiscal, printre care renunţarea la cotă unică de 16%, începând din 2016 şi introducerea cotei progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%.

Acelaşi document mai prevede o creştere a impozitelor locale pe terenuri şi imobile de 25%, o majorare similară urmând să fie aplicată din 2016, impozitarea de la începutul anului viitor cu o cotă de minim 5-9% a tuturor depozitelor bancare nou constituite, unde sursa de provenienţă a banilor este incertă şi eliminarea impozitului pe profit şi introducerea impozitului pe cifra de afaceri, concomitent cu scăderea impozitului pe dividend la 5%.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat pentru Mediafax că Ministerul Finanţelor Publice, prin cei doi miniştri, nu-şi asumă documentul prezentat de agenţia de presă privind propuneri de modificări fiscale, dar spune că nu-şi va da demisia, dacă totuşi documentul a fost elaborat de MFP.

Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a transmis un comunicat prin care afirmă că nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, iar în instituţie, autoritatea în ceea ce priveşte stabilirea politicii fiscale, nu s-a făcut niciodată un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare.

Cota unică a fost introdusă la 1 ianuarie 2005.