Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina renunță la statutul de neutralitate

porosenko.jpg

Președintele Poroșenko și-a prezentat proiectul în Parlament

Președintele ucrainean a prezentat joi seara în Rada Supremă un proiect de lege ce va permite Ucrainei să adere la NATO în anii următori. Practic, legea, odată ce va fi aprobată, va pune capăt  statutului de țară neutră pe care și l-a stabilit Ucraina singură în urmă cu patru ani. În acest fel, ia sfârșit o perioadă de ambiguitate pe plan polotic la Kiev la acest capitol, ambiguitate remarcată și de conducerea Alianței Nord –Atlantice. Intențiile Ucrainei se vor mai lovi însă un timp de opoziția statelor mari din Europa, mai ales de cea a Germaniei și a Franței.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a prezentat joi în Parlament o lege care ar trebui să permită Kievului să adere într-o zi la NATO pentru a-și asigura securitatea împotriva amenințărilor Rusiei.

Practic, decizia lui Poroșenko, ce trebuie votată și de Rada Supremă,  ar conduce la anularea statutului de țară nealiniată. În această categorie intră țări precum Elveția de pildă, care refuză să se alăture oricărei alianțe militare, notează Le Monde.

Ucraina a intrat în tabăra țărilor neutre în 2010, în timpul administrației lui Viktor Ianukovici, după conflictul cu Rusia referitor la flota de la Sevastopol. Înainte de aderarea propriu-zisă atât la NATO, cât și la UE, Ucraina speră să se apropie de state vecine care sunt deja membre ale celor două organizații, precum Polonia și Lituania.

 

Noul lider, Petro Poroșenko, a făcut din apartenența la NATO una din prioritățile sale în materie de politică externă după ce a fost ales în mai. Demersul lui Petro Poroșenko pare a fi sprijinit de populație în acest moment.  45% din ucraineni ar dori acum aderarea la NATO, cu 20% mai mulți adică decât anul trecut, arată un sondaj realuzat de Centrul Razumkov din Kiev.

Neutralitatea nu a asigurat securitatea

"Statutul de nealiniat al Ucrainei a demonstrat că el constituie un mijloc total ineficient pentru a asigura securitatea" țării, a explicat Petro Poroșenko.

Președintele ucrainean și NATO îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că sprijină militar forțele separatiste din estul industrial al Ucrainei.

Deși Moscova a continuat să nege, Poroșenko a estimat că "agresiunea" rusă împotriva țării sale este cea care îl obligă să se întoarcă spre Vest și să prezinte acest proiect de lege în Parlament.

 

Liderul de la Kiev mai spune că e un proiect ce va trebui votat de urgență. Deși pare că într-un final și-a stabilit o poziție clară, Ucraina are o mare oproblemă la acest capitol. O aderare a țării la NATO nu e nicidecum pe ordinea de zi a Alianței, asta și pentru că nu și-a făcut reformele necesare. Însă NATO continua să se mențină de asemenea în zona ambiguului invicând faptul că Ucraina nu a adresat o cerere clară de aderare Alianței, ba din contră, își menținea statutul de țară neutră. Reamintim că în ciuda armistițiilor succesive convenite de Kiev și separatiștii din est sprijiniți de Rusia, luptele continuă sporadic în estul ucrainean.

Această opoziție a vestului e poate unul din motivele pentru care Ucraina a căutat înțelegere mai aproape, respectiv în Polonia.

Cu o zi înainte de prezentarea legii anulării neutralității în Parlamentul de la Kiev , același Poroșenko, vorbind în Sejm, parlamentul polonez, a promis că țara sa va fi pregătită să adere și la Uniunea Europeană până în 2020. Discursul lui Poroșenko a fost înterupt frecvent de aplauzele parlamentarilor polonezi.

 

Referendum pe tema aderării la NATO

 

Un alt aspect extrem de important este că liderul de la Kiev a promis să îndeplinească pe cât de curând posibil standardele militare ale NATO și mai ales că va organiza un referendum pe tema apartenenței țării la alianța militară nord-atlantică.

Liderii occidentali sunt însă divizați când e vorba de perspectivele de aderare ale Ucrainei la NATO și Uniunea Europeană. Statele mari, inclusiv  Germania, se opun ideii pentru a nu irita Rusia. Și președintele francez, în cursul ultimei sale vizite la Moscova, pe 6 decembrie, l-a asigurat pe Vladimir Putin de refuzul Franței de a permite aderarea Ucrainei la NATO, reamintește Le Monde.

 

Poroșenko a admis de altfel că Ucraina nu e binevenită pentru moment în niciuna dintre organizații. “A existat o vreme când nici Polonia nu era binevenită și când a trebuit să lupte pentru dreptul său de a fi în Uniune”, a remarcat el.

“Visez la momentul în care la finalul mandatului meu de președinte o să am o șansă să candidez la alegerile pentru Parlamentul European reprezentând acolo Ucraina”, a mai apelat președintele ucrainean la sensibilitatea alesilor polonezi.

Renunțarea la neutralitate este o provocare directă adresată Kremlinului, notează AFP. Rămâne de văzut în ce fel va încerca Moscova să blocheze pe mai departe intențiile Ucrainei, mai ales că Vladimir Putin a explicat de mai multe ori că neutralitatea Ucrainei e o condiție indispensabilă oricărui acord de pace.