Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theodor Paleologu: Clasa politică s-a transformat încet şi prost în cei 25 de ani de la Revoluţie

theodor_paleologu_clasa_politica_transformat_incet_prost_cei_25_ani_revolutie.jpg

Au trecut 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.

Orice popor îşi are clasa politică pe care o merită, declară la RFI deputatul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii. El spune că în cei 25 de ani de la Revoluţie, clasa politică s-a transformat "încet şi cam prost". Paleologu remarcă de asemenea la unii tineri "o ignoranţă totală faţă de ce a fost comunismul".

Cum s-a transformat clasa politică în cei 25 de ani de la Revoluţie? "Încet şi cam prost, nu grozav. Chiar se poate vedea o anumită scădere a calităţii politicienilor. Poate o profesionalizare, fără îndoială, ştiu mai bine cum se face treaba asta, ştiu mai bine să fidelizeze electoratul, ştiu mai bine să facă anumite lucruri, nu neapărat ortodoxe, dar evoluţia clasei politice este foarte supărătoare chiar pentru noi", consideră Theodor Paleologu.

El crede pe de altă parte că "orice popor îşi are clasa politică pe care o merită, adică clasa politică este oglinda exactă, fidelă a societăţii româneşti. Numai că nu ne place ce vedem în oglindă şi atunci ne înfuriem, însă ce vedem în oglindă suntem noi înşine, pentru că clasa politică aşa cum o avem este exact imaginea naţiunii".

 

"A creşte în libertate este o şansă nemaipomenită"

 

Cum a evoluat societatea românească în cei 25 de ani după Revoluţie? "A creşte în libertate este o şansă nemaipomenită, deci din punctul ăsta de vedere, progresul este imens, e incomensurabil. Dar sigur, vedem la unii tineri o ignoranţă totală faţă de ce a fost comunismul. Asta-i foarte preocupant, când vezi oameni tineri care-ţi spun "ştiţi, mie bunica mi-a zis că era bine pe vremea lui Ceauşescu". Am avut un student care mi-a spus aşa ceva. Este ignoranţă, este faptul că nu pun mâna pe-o carte să citească (...). Deci asemenea moduri de a gândi sunt preocupante, dar din fericire, nu este dominant, am impresia, e mai degrabă un fenomen rezidual, să-i spunem aşa", declară Theodor Paleologu.

"Totuşi, societatea românească, chiar dacă foarte încet, chiar dacă cu pierderi foarte mari de energie, cu şanse ratate, totuşi a avansat cât de cât", conchide fostul ministru al Culturii.

 
Theodor Paleologu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre 25 de ani de la Revoluţie