Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frunda: UDMR a luat o decizie greşită ieşind de la guvernare

UDMR trebuie să găsească mijloacele de a se apropia de comunitatea maghiară de care s-a depărtat foarte mult în ultimii doi-trei ani. O spune la RFI Gyorgy Frunda, membru UDMR şi consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Care este obiectivul fundamental al comunităţii maghiare din România în 2015? "Comunitatea maghiară din România are aceleaşi scopuri pe care le are de când există, din 1918 încoace, dacă vreţi, să trăiască ca cetăţean egal cu vecinul său român, să nu fie discriminat, să nu fie cetăţean de rangul doi, să fie respectat şi să respecte şi el românul şi statul român. Acesta este idealul ungurului din România. Cum va reuşi UDMR-ul să găsească mijloacele politice, aceasta este o altă întrebare", apreciază Gyorgy Frunda.

În opinia sa, UDMR a greşit părăsind guvernarea: "În conjunctura actuală, ieşind de la guvernare, după părerea mea, UDMR-ul a luat o decizie greşită, pentru că a renunţat la instrumentul cel mai eficace, cel mai puternic de a-şi găsi aliaţi printre partidele româneşti cu care să-şi promoveze proiectele de lege în Parlamentul României şi a renunţat la mijloacele administrative pe care le ai dacă eşti la guvernare, pentru a ajuta comunitatea maghiară din România".

Gyorgy Frunda crede că "liderii UDMR vor încerca să reconstruiască UDMR-ul. Nu uitaţi, UDMR-ul a scăzut în ultimii ani constant ca număr de voturi, Kelemen Hunor a luat cel mai mic număr de voturi al candidaţilor UDMR, care au candidat vreodată la Preşedinţia României, avem mai puţini parlamentari în Parlamentul European, avem mai puţini parlamentari în Parlamentul României. Deci UDMR-ul trebuie să găsească mijloacele de a se apropia de comunitatea maghiară de care s-a depărtat foarte mult în ultimii doi-trei ani".

Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre ieşirea UDMR din Guvern
1898