Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armand Goșu: Uniunea Eurasiatică, o ocazie pentru statele partenere de „a buzunări” Rusia

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare noua Uniune Eurasiatică, structură concepută de Rusia după modelul Uniunii Europene. Din ea fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan și Armenia. Rusia și-ar dori ca structura construită în jurul său să aibă legături politice și schimburi comerciale cu Uniunea Europeană. Asta, în ciuda sancțiunilor impuse de Europa pentru criza din Ucraina, consideră Moscova. Federația Rusă face însă concesii enorme pentru a-și convinge politic partenerii.

O nouă alianță a luat formă oficial de la începutul anului: Uniunea Eurasiatică, o alianță economică ce cuprinde în acest moment Rusia, Belarus, Kazahstan și Armenia.

Uniunea Eurasiatică are o structură copiată în bună parte după cea europeană. Un corp executiv la Moscova - e vorba de Comisia Economică Eurasiatică și un corp politic – Consiliul Economic Suprem Eurasiatic, unde liderii statelor membre iau decizii prin unanimitate. Uniunea ar include și libera circulație a muncitorilor și o piață comună pentru construcții, retail și turism. Iar anii următori, ar urma să fie creat un tribunal la Minsk, un organism de reglementare financiară la Astana și posibil birouri ale corpului executiv la Astana, Bișkek, Minsk și Erevan. De asemenea, până în 2016, piața unică ar trebui extinsă ca să cuprindă 40 de sectoare economice, inclusiv cel farmaceutic.

Uniunea Eurasiatică ar fi un partener mult mai fiabil pentur Uniunea Europeană decât Statele Unite, încearcă să convingă ambasadorul rus la Bruxelles, Vladimir Cizov, citat de EuObserver. Diplomatul a solicitat oficial Uniunii să lanseze discuțiile cu alianța proaspăt născută, în ciuda crizei din Ucraina.

”Ideea noastră este să avem contacte oficiale cu Uniunea Europeană cât mai curând posibil. Cancelarul Angela Merkel a vorbit despre asta nu demult”, susține același Vladimir Cizov.

„Consider că bunul simț trebuie să ne îndemne să exploatăm ideea de a crea un spațiu economic comun în regiunea eurasiatică, inclusiv cu țările Parteneriatului Estic, adică Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina”, mai spune el.

Diplomatul a descris Uniunea Eurasiatică drept un partener mai bun pentru UE decât Statele Unite, pentru că americanii au standarde scăzute ale industriei alimentare.

Uniunea Eurasiatică, o încercare a Rusiei de a se repoziționa

Întreagă această structură e doar o încercare a Rusiei de a se repoziționa în acest spațiu ca actor major, analizează, la RFI, Armand Goșu, profesor de istorie și specialist în spațiul estic.  El consideră că structura putea fi apetisantă până anul trecut pentru foștii sateliți ai Rusiei și că acum statele membre găsesc în apartenența la Uniune doar un pretext de “a buzunări” Rusia.

 

Interviu Armand Gosu