Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mişcări tip «Pegida» se pot dezvolta şi în Franţa?

Pegida, mişcarea anti-islam din Germania, care mobilizează mulţimi de oameni mai ales la Dresda dar şi în alte localităţi est-germane, pare să câştige adepţi şi în alte ţări limitrofe. Astfel potrivit presei elveţiene, mai multe pagini internet din ţara cantonalor şi-au revendicat simpatia faţă de mişcarea germană. Circa 15 mii de elveţieni s-ar fi reunit pe reţelele de socializare. În Danemarca sunt prevăzute deja două manifestaţii de sprijin în favoarea mişcării Pegida şi tendinţa s-ar putea extinde şi alte ţări în care imigraţia este o temă în plină dezbatere precum Marea Britanie sau Suedia. Ce se întâmplă în Franţa?

« Pegida France » există şi are chiar un profil Facebook ce numără însă doar 6 mii de prieteni. Trebuie precizat totuşi că pagina s-a creat acum nici o lună, pe 11 decembrie mai exact, şi că în ultima săptămână a înregistrat o creştere de 22 de procente. În vestul Franţei, în Bretania, a apărut chiar un « Pegida Breizh » cu mai multe sute de simpatizanţi ce cheamă la combaterea « islamizării Bretaniei ».

Mobilizarea cea mai mare ar putea-o crea însă la Paris grupurile de extremă dreaptă care cer expulzarea tuturor musulmanilor din Franţa. Ca să-şi facă auzite revendicările ei cheamă la o manifestaţie săptămâna viitoare, pe 18 ianuarie. Apelul este lansat de grupusculul extremist de dreapta numit « Riposte laïque » şi urmăreşte, după modelul german Pegida, « să marcheze refuzul islamizării Franţei ». Dealtfel fondatorul lui « Riposte laïque » speră ca acesta să nu fie decât începutul unei serii de alte iniţiative anti-islam. Pentru manifestaţia prevăzută pe 18 ianuarie militantul islamofob rămâne însă modest şi nu crede că vor veni nici măcar 5 mii de oameni. În afară de liderul unui alt grupuscul apropiat Frontului Naţional – partidul extremei drepte franceze – nicio altă personalitate politică nu şi-a confirmat prezenţa la manifestaţia din 18 ianuarie. Mulţi radicali francezi sunt aparent frustraţi de mobilizarea masivă din Germania de est şi se tem că dacă nu adună la Paris decât două-trei mii de oameni o să se spună că adunarea a fost un eşec. De unde deci şi reţinerea unora de a lua parte la ceva care nu e sigur că va avea succesul scontat.

Şi totuşi momentul pentru o mobilizare a maselor în Franţa pare propice. Aproape trei sferturi dintre francezi spuneau acum doi ani - data ultimului sondaj IPSOS pe această temă – că «islamul este incompatibil cu valorile societăţii franceze». Între timp a apărut însă cartea polemistului reacţionar Eric Zemmour « Le suicide français » care a înregistrat un succes fenomenal. În aceste zile apare în librării o altă carte polemicà « Soumission » semnată de celebrul scriitor Michel Houllebecq care pune în scenă o Franţă în anul 2022 condusă de un partid şi un preşedinte islamist « moderat ».

Jean-Yves Camus, cercetător francez intervievat de revista L’Express, e de părere că situaţia din Franţa este diferită de cea din Germania. « În Germania, Pegida are un spaţiu politic la dispoziţie în care se poate insera pentru că acolo nu există Frontul Naţional. Germanul preocupat de islam dar care nu e neapărat rasist nu va vota cu neonaziştii din NPD şi deci se poate regăsi în demersul Pegida. În Franţa, protestatarul anti-islam îşi bagă buletinul de vot pentru Frontul Naţional ». E şi motivul pentru care astăzi niciun responsabil al partidului extremist de dreapta nu va participa la vreo mişcare de protest anti-islam. Riscul de a regăsi acolo cu radicali şi deci de a se compromite este prea mare şi Frontul Naţional nu are nevoie să mai racoleze oameni. « Salteaua sa electorală este deja asigurată » spune Camus. Publicaţile apropiate Frontului Naţional tip Minute tind dealtfel să confirme această reticenţă faţă de o mişcare Pegida « à la française » care are puţine şanse să se dezvolte pe plan naţional. Contextul francez are deci particularităţile sale şi nu ultima dintre ele este aceea că Franţa este ţara din Europa cu cea mai importantă comunitate musulmană – peste 5 milioane de persoane.