Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ivan (PSD), despre legea "Big Brother": Există o limită peste care nu are voie să treacă nimeni

ivan_psd_despre_legea_big_brother_exista_limita_peste_nu_voie_treaca_nimeni.jpg

Legea "Big Brother", repusă pe tapet, după atacurile teroriste din Paris.

Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, spune la RFI că nici o instituţie sau persoană nu poate să intre "în viaţa fiecăruia dintre noi şi să verifice ce avem pe calculator, cu cine ce vorbim". Social-democratul combate astfel legea "Big Brother", dar e de acord cu legea cartelelor pre-pay.

Legea "Big Brother" şi cea privind cartelele preplătite vor fi repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile.

Cătălin Ivan apreciază faptul că va avea loc o dezbatere publică: "Este o idee bună că se pun în dezbaterea publică, pentru că sunt măsuri care afectează viaţa, intimitatea fiecăruia dintre noi. Personal, sunt de acord şi nu văd o mare discuţie legată de cartelele pre-pay, care să poată fi cumpărate cu buletinul, pentru că până la urmă primeşti un număr de telefon pentru a comunica, se presupune că acea comunicare va fi una asumată, nu una secretă, clandestină. Prin urmare, de ce nu ai spune cine eşti, atunci când îţi procuri un număr de telefon chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp. Aici nu văd un subiect neapărat foarte important".

În schimb, europarlamentarul PSD consideră că "siguranţa Internetului sau până unde instituţiile statului pot să intre în viaţa privată a fiecăruia dintre noi, aici este un subiect foarte important şi foarte-foarte sensibil. Eu nu cred că cineva, oricine ar fi acea instituţie sau acea persoană poate să intre totuşi în viaţa fiecăruia dintre noi şi să verifice ce avem pe calculator, cu cine ce vorbim. Cred că există o limită dincolo de care nu are voie să treacă nimeni".

Legea "Big Brother" şi cea privind cartelele preplătite vor fi repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile, directorul SRI susţinând că aceste mijloace sunt necesare, întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor ameninţări teroriste.

Legea 82/2012, cunoscută drept legea "Big Brother", prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de Internet să reţină, timp de şase luni, anumite date ale abonaţilor, care să fie trimise la cerere autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale, pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave. Curtea Constituţională a decis pe 8 iulie 2014 că legea este neconstituţională.

Pe 16 septembrie 2014 şi legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice pre-pay a fost declarată neconstituţională în ansamblu de către CC, care a stabilit că dispoziţiile legii nu au un caracter precis şi previzibil.

Cătălin Ivan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre legea "Big Brother" şi cea a cartelelor prepay