Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Italiei a demisionat

napolitano.jpg

Preşedintele italian, Giorgio Napolitano

Președintele Italiei, Giorgio Napolitano, în vârstă de 89 de ani, a demisionat miercuri, așa cum a anunțat încă din 31 decembrie, când a invocat 'limitări și dificultăți' din cauza vârstei înaintate, informează EFE, citată de Agerpres. Mandatul lui Napolitano era până în 2020.

Napolitano 'a semnat' în această dimineață, la ora locală 10:35 (09h35 GMT) actul de demisie', se menționează într-un comunicat scurt al președinției italiene, citat de AFP.

Ales în 2006 și foarte respectat în țara sa, Napolitano a fost reales în funcție în 2013 pentru un mandat de șapte ani, sub presiunea unor împrejurări politice dificile și în lipsa unui acord între părți cu privire la un succesor.

El nu a făcut însă un secret din intenția sa de a se retrage din funcție înainte de sfârșitul mandatului în 2020 din cauza vârstei înaintate și a stării sale precare de sănătate.

Scrisoarea cu demisia sa a fost trimisă președintei Camerei Deputaților, Laura Boldrini, însărcinată să convoace adunarea 'marilor alegători' în termen de 15 zile pentru a alege un nou președinte. Președintele Senatului, Pietro Grasso, va asigura între timp interimatul președinției Republicii.

Printre posibilele candidaturi la cea mai înaltă demnitate a statului figurează foștii șefi de guvern Romano Prodi și Giuliano Amato, fostul primar al Romei, Walter Veltroni, miniștrii Pier Carlo Padoan (al Economiei) și Roberta Pinotti (titulara de la Apărare).