Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puiu Haşotti: PNL va propune sistemul de vot german

puiu_hasotti_pnl_va_propune_sistemul_de_vot_german.jpg

PNL propune sistemul de vot german.

PNL va propune "cu insistenţă" să se treacă la un sistem de vot german, adică jumătate dintre parlamentari să fie aleşi în colegii şi jumătate să fie aleşi pe o listă naţională de compensare. Declaraţiile au fost făcute la RFI de senatorul PNL, Puiu Haşotti, membru în comisia de Cod Electoral. El precizează că "se poate lua în discuţie chiar şi sistemul olandez sau din Israel, care înseamnă listă naţională".

Comisia de Cod Electoral a ţinut miercuri prima ei şedinţă din 2015. Puiu Haşotti remarcă "foarte buna colaborare între toate partidele politice, între toţi reprezentanţii lor, pentru că este necesară această colaborare, fiind vorba de un Cod Electoral. Decizia care s-a luat în această privinţă este aceea că în principiu, deciziile majore, strategice ale acestor legi cuprinse într-un Cod trebuie să se ia prin consens".

Liderul senatorilor PNL spune că s-ar putea ajunge la un număr de aproximativ 300 de deputaţi şi 110 senatori: "În privinţa numărului, nimeni nu poate da o cifră exactă, însă este vorba de aproximativ 300 de deputaţi şi aproximativ 100 de senatori, după calculele mele, în jur de 110 senatori".

 

Propunerea PNL privind tipul de vot

 

În opinia lui Puiu Haşotti, "actuala lege electorală este cea mai proastă care se poate imagina. Ţin să amintesc faptul că această lege cu aşa-zisul vot uninominal a fost făcută la propunerea domnului Traian Băsescu, la presiunea domniei sale, la presiunea unei părţi din presă, din societatea civilă. Cu siguranţă se va trece la un vot proporţional".

Senatorul PNL anunţă că "reprezentanţii Partidului Naţional Liberal vor propune, asta nu înseamnă că nu va fi loc de negociere, dar vor propune cu insistenţă să se treacă la un sistem de vot german, adică jumătate dintre parlamentari să fie aleşi în colegii, colegii cel puţin duble faţă de cele actuale, prin urmare putem vorbi de ceva uninominal şi jumătate să fie aleşi pe o listă naţională de compensare (...). Se poate lua în discuţie chiar şi sistemul olandez sau din Israel, care înseamnă listă naţională, dar vom vedea".

Întrebat dacă alegătorii vor înţelege noul tip de vot propus de PNL, Puiu Haşotti a răspuns că votul pe sistem german "este un vot cât se poate de simplu, este chiar mai simplu decât a fost. Cetăţeanul se va duce şi va avea un singur vot pentru Camera Deputaţilor şi un singur vot pentru Senat, va vota candidatul pe care-l doreşte. În fiecare judeţ va ieşi câte un candidat sau vor fi poate doi candidaţi de judeţ, judeţ cu două colegii. Restul voturilor se va aduna într-un coş naţional şi vor fi repartizate mandatele 50% din această listă naţională de compensare. Deci votul va fi unul singur, cât se poate de simplu şi de eficient".

 
Puiu Haşotti, intervievat de Cosmin Ruscior, despre comisia de Cod Electoral