Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europarlamentarul Siegfried Mureșan, la AlJazeera: Grecia nu va părăsi zona euro

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan,  vicepreședinte al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European,  a declarat, într-un întrerviu acordat postului Al Jazeera, că Grecia nu va părăsi zona euro. În plus, susține europarlamentarul, partidul de extremă stânga Syriza nu va câștiga alegerile de luna aceasta din Grecia pentru că propune aceleași măsuri economice care au adus Grecia în criză economică de la bun început.

Siegfried Mureșan, vicepreședintele Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, a dat asigurări că zona euro va sprijini în continuare reformele economice din Grecia, iar investitorii străini nu trebuie să-și facă griji cu privire la stabilitatea pieței elene.

„Extrema stângă din Grecia nu trebuie să-și facă speranțe foarte mari (privind câștigarea alegerilor generale din luna ianuarie - n.red). Așa cum au reușit în 2012, când situația era la fel de dificilă, forțele pro-europene vor obține din nou votul majorității. Acesta este mesajul meu pentru întreaga lume, pentru investitori și pentru toți cei cărora le pasă de situația din Grecia”, a declarat eurodeputatul român în cadrul unui interviu difuzat vineri seară de postul Al Jazeera.

„Prin eforturile depuse, actualul guvern a reușit să aducă economia țării pe calea cea bună, a redus deficitul, a reușit chiar să ajungă la un prim surplus bugetar. (…) Ceea ce propune partidul de extremă stânga din opoziție este ca Grecia să nu-și mai plătească datoriile, să angajeze mai mulți oameni în sectorul public și să nu continue reformele economice. Adică exact măsurile care au adus țara în criza economică. Ce investitor străin o să mai aibă încredere în economia elenă dacă guvernul decide să scape de datorii, alegând în schimb să intre în faliment?”, a adăugat deputatul european.

Siegfried Mureșan mai spune că zona euro ar mai putea lua în considerare o nouă recalculare a datoriei elene pentru o perioadă și mai lungă, dar trebuie să se asigure că Grecia are capacitatea de a-și plăti datoria, iar singura modalitate ca acest lucru să se întâmple este ca reformele economice și structurale să continue iar țara să redevină competitivă.

Grecia se află în plină campanie electorală, alegerile legislative anticipate urmând a avea loc pe 25 ianuarie.

Unul dintre partidele cotate cu șanse mari să câștige alegerile și să formeze o nouă majoritate este formațiunea politică de extremă stânga Syriza. Liderii partidului au promis alegătorilor că vor negocia cu statele din zona euro reducerea datoriei publice la jumătate și vor crește angajările în sectorul bugetar, renunțând astfel la măsurile de austeritate.

Refuzul Greciei de a-și mai plăti datoria acordată de zona euro acum cinci ani pentru a ieși din criză ar putea duce la excluderea țării din sistemul de împrumut al Băncii Centrale Europene, ceea ce ar echivala cu ieșirea statului din zona euro.