Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce se revoltă musulmanii când văd imagini cu Mahomed ?

proteste_iran.jpg

© AFP | Iranienii protestează faţă de caricaturile publicate de săptămânalul Charlie Hebdo.

Mii de musulmani au protestat în ultimele zile față de revista Charlie Hebdo în care apare chipul portretului Mahomed.  Pentru cei mai mulți musulmani, reprezentarea lui Mahomed în picturi, fotografii sau filme este o blasfemie. De unde a venit însă această interdicție și până unde merge ea ? Luca Niculescu ne răspunde la întrebare. 

Dacă îi întrebi pe cei mai mulți musulmani îți vor răspunde fără îndoială : chipul profetului Mahomed nu trebuie să apară în vreo poză sau tablou. Și totuși, Coranul nu menționează clar această regulă. De unde vine însă ea ? Potrivit profesorilor de științe islamice, există un principiu teologic de bază, care decurge dintr-un verset al Coranului. Singurul creator este Allah. Toate celealte ființe, fie că e vorba despre oameni sau animale sunt creația lui Allah. Dacă sunt pictate de un artist, devin creația unui alt creator, ceea ce e imposibil.  Acest motiv a fost invocat de talibani când au distrus în urmă cu peste un deceniu celebrele statui budiste din Afganistan.  

Totuși, în Coran nu scrie nicăieri clar că nu ai voie să faci statui, statuete sau picturi. Interpretarea vine la câteva sute de ani după ce a apărut Coranul, când teologii s-au temut că reprezentarea idolilor ar putea să îi facă un soi de concurență reprezentării lui Dumnezeu.  Dacă idolatrizezi o statuie, venerarea unui Dumnezeu transcendent va avea de suferit.  

Și totuși există multe reprezentări ale profetului, cum ar fi celebrele miniaturi persane din secolele 14 și 15 în care este înfățișat Mahomed.  Reprezentările profetului sunt concepute însă în zonele locuite de mongoli și de persani, care au fost islamizate mai târziu, ca urmare și interdicțiile iconografice  au venit mai târziu.  În plus, cele două mari ramuri ale Islamului nu au aceeași viziune : șiiții sunt întrucâtva mai liberali decât suniții. De exemplu, pe site-ul ayatollahului Ali Al-Sistani, cea mai mare autoritate a șiismului din Irak scrie că îl poți reprezenta pe profet, dar nu într-un mod insultător.  

Sunnitii însă, care reprezintă 85-90 la sută din totalul musulmanilor, sunt însă mult mai categorici: imaginea profetului nu poate fi publicată.  Potrivit politologului Mehdi Mozaffari « musulmanii de rând sunt șocați când aud despre reprezentarea profetului, pentru că Mahomed este soclul identității lor, o identificare fizică, aproape corporală»

Islamul nu este singura religie în care reprezentarea lui Dumnezeu pune probleme. Imaginile cu Creatorul nu se găsesc nici în iudaism sau în calvinism.  Nu se întâmplă însă la fel în alte confesiuni, cum ar fi catolicismul sau ortodoxia. Pentru ortodocși, icoana este o fereastră deschisă către invizibilul prezenței divine și reprezintă expresia cuvântului lui Dumnezeu, așa cum este spus el în Biblie.