
Politică
Coaliția pro-europeană, formată la Chișinău?
poza_ue.jpg

În seara zilei de marți, reprezentanții celor trei partide, vor avea din nou o întrevedere. Între timp, democrații și liberal-democrații au discutat și cu cei din Partidul Comuniștilor, invocând faptul că PL își dorește partajarea funcției de Președinte al R.Moldova, dar și funcția de procuror general, lucru infirmat de liberali.
După trei ore de discuții în sala delegațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău cu Elmark Brok, președintele comisiei pentru politică externă a Parlamentului European și Graham Waston, președintele Alianței Partidelor Liberale și Democrate pentru Europa, cei trei lideri ai partidelor pro-occidentale au ieșit în fața jurnaliștilor. Președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat a apreciat discuțiile purtate cu partenerii europeni ca fiind importante și a menționat ca șansele unei coaliții pro-europene cresc.”Din punctul meu de vedere,am făcut un pas important în a înțelege mai bine cum stau lucrurile. Continuăm să muncim. Oficialii au recomandat să continuăm procesul de integrare europeană și în acest sens vom avea tot sprijinul necesar din partea UE și partidelor care iau decizii la nivel european. Noi nu am discutat despre formarea unui Guvern minoritar, noi am vorbit despre formarea coaliției dintre aceste trei partide”.
Întrebat de RFI care a fost reacția oficialilor europenilor la o eventuală coaliție cu Partidul Comuniștilor, președintele liberal-democrat a evitat să dea un răspuns.
La rândul său, solicitat de RFI, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat că în timpul discuțiilor cu demnitarii europeni, nu s-a vorbit despre formatul coaliției de guvernare. ”Din momentul în care s-ar purcede la astfel de discuții, asta ar însemna deja presiuni, interferențe. Au fost foarte corecți, au fost europeni în plin sens al acestui cuvânt. Pe ei îi interesează parcursul R.Moldova de mai departe. Ce va face guvernarea în R.Moldova din momentul în care va fi stabilit Guvernul, care vor fi prioritățile de politică internă și externă”.
Marian Lupu susține că până miercuri, înainte de ședința Parlamentului, va fi anunțată coaliție de guvernare.
La rândul său, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu spune că deși în fața europenilor politicienii moldoveni au ajuns la o înțelegere, nu se știe care de fapt va fi reacția acestora înafara discuțiilor purtate cu oficialii străini. ”Aici parcă au crescut șansele să fie formată o majoritatea parlamentară din cele trei partide. Vedem ce se va întâmpla acolo, jos. A rămas totuși să ne mai întâlnim, să participăm la negocieri. Urmează să ne sunăm. Noi liberalii suntem pentru această coaliție. Am mai făcut și astăzi un compromis, doar ca să fie alianța”, susține Ghimpu, fără a oferi alte detalii.
Directorul de programe la Asociația pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru spune la RFI că de fapt oficialii europeni au transmis un semnal îngrijorător din partea comunității europene, ceea ce știrbește imaginea guvernării pe plan extern. ”Pierdem din credibilitate, din dorința de a realiza reformele europene. Aceasta instabilitate politică ar putea face dificilă acordarea asistenței pentru dezvoltarea R.Moldova, anume pentru că nu există un partener din partea R.Moldova cu care europenii ar putea să colaboreze”.
Precizăm că, Parlamentul Republicii Moldova se va convoca, miercuri, în sesiune extraordinară începând cu ora 15.00. O majoritate parlamentară nu a fost anunțată până acum. Solicitarea de convocare a fost semnată de un grup de deputați din fracțiunile PLDM și PD. Pentru ședința din 21 ianuarie parlamentarii propun instituirea unei comisii pentru alegerea Președintelui, alegerea Președintelui și a vicepreședinților Parlamentului, formarea Biroului permanent și constituirea comisiilor permanente.