Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eugen Nicolăescu: BNR trebuie să privească mai departe de propria suficienţă în criza creditelor în franci elveţieni

Soluţia pe termen scurt la criza creditelor în franci elveţieni este cea de negociere între bănci şi clienţi, unde BNR şi Asociaţia Română a Băncilor trebuie să fie factori activi de mediere. Iată ce declară la RFI liberalul Eugen Nicolăescu, vicepreşedintele Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor. El propune ca Banca Naţională să fie chemată la nevoie săptămânal în Parlament.

Este justificată reticenţa BNR de a se implica în rezolvarea crizei creditelor în franci elveţieni? Eugen Nicolăescu spune că "la prima vedere, pare justificată, spunând Banca Naţională noi suntem autoritate de reglementare, supraveghere şi nu suntem organizaţie sindicală. Dar eu cred că Banca Naţională trebuie să privească mai departe de lungul nasului sau de propria suficienţă şi să înţeleagă că autoritatea de reglementare trebuie atunci când reglementează şi supraveghează să vadă şi care este impactul, care este efectul acţiunilor pe care le realizează. Şi cred că un efect este ceea ce înseamnă criza francului elveţian astăzi".

Liberalul consideră că "pe termen scurt, soluţia este cea de negociere între bănci şi clienţi, unde Banca Naţională şi Asociaţia Română a Băncilor trebuie să fie factori activi de mediere. Eu am propus în comisie, din păcate încă nu s-a luat o decizie, sper ca săptămâna viitoare, când Comisia de Buget va lucra din nou, să chemăm Banca Naţională, dacă este nevoie, săptămânal, să ne informeze despre modul în care-şi realizează atributul de mediator. Cred că dacă facem această acţiune normală, din punctul meu de vedere şi de atribut efectiv al Parlamentului de control asupra Băncii Naţionale, o parte din problemele pe termen foarte scurt îşi pot găsi o rezolvare".

 
Eugen Nicolăescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre creditele în franci elveţieni