Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Haos în Yemen. Preşedintele şi Guvernul au demisionat

yemen.jpg

(FOTO: REUTERS/Khaled Abdullah)

Yemenul este în haos total, după ce Guvernul şi preşedintele au demisionat joi seară. Capitala Sanaa se află în continuare sub controlul ferm al miliţiilor şiite care se opun proiectului de reformare a ţării şi cer mai multă influenţă în instituţiile statului. Situaţia din regiune este de interes major pentru Occident, având în vedere că Yemenul este cunoscut drept baza Al-Qaida în Peninsula Arabă, organizaţie care a revendicat recent atentatul împotriva publicaţiei franceze Charlie Hebdo din 7 ianuarie.

Yemenul, considerat de Washington drept bază a celei mai periculoase aripi a reţelei Al Qaida,  a plonjat, în ultima săptămână, într-un haos politic total. Joi seară, Guvernul, numit în urmă cu numai trei luni, şi-a prezentat demisia, calificând această decizie drept "irevocabilă". În scrisoarea sa de demisie, premierul Khaled Bahah a vorbit despre intenţia sa de a se demarca de preşedintele Hadi, contestând concesia făcută de acesta miliţiilor şiite, care cer mai multă influenţă în instituţiile statului.

Ulterior, preşedintele Hadi, aliat al Washingtonului în lupta împotriva Al-Qaida, a demisionat la rândul său afirmând că Yemenul a ajuns într-un "impas total". Decizia sa a fost, însă, respinsă de Parlamentul care urmează să se reunească de urgenţă duminică pentru a analiza situaţia.

Între timp, miliţiile Ansaruallah, denumite şi Houthis, care au preluat în septembrie controlul unei mari părţi din Sanaa, s-au arătat nemulţumite de ultimele concesii ale preşedintelui, dispus să le permită accesul în unele instituţii ale statului.

Miliţiile şiite sunt, de altfel, în continuare prezente în jurul palatului prezidenţial al cărui control l-au preluat încă de marţi, în pofida unui acord prin care îşi iau angajamentul să se retragă din acest sector.

În acest haos total, SUA au decis să îşi retragă de urgenţă parte a personalului, în timp ce emisarul ONU Jamal Benomar a lansat un apel cu mici sorţi de izbândă către forţele politice să "rezolve orice divergenţă prin dialog".

Violenţele care afectează Yemenul din vară generează temeri privind o prăbuşire totală a statului, aşa cum s-a întâmplat în Somalia. Preşedintele Hadi s-a dovedit până acum un aliat crucial al Statelor Unite, permiţându-le în special să desfăşoare atacuri cu avioane fără pilot împotriva militanţilor Al-Qaida pe teritoriul său.