Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri cruciale în Grecia

alegeri_cruciale_in_grecia.jpg

Liderul Syriza, Alexis Tsipras (Foto: Reuters/Yannis Behrakis)

În Grecia au loc duminică alegeri parlamentare. După 15 zile urmează alegerea preşedintelui ţării de către Legislativ. Un nou scrutin legislativ ar putea fi organizat până la începutul lunii martie, dacă partidele nu reuşesc să ajungă la un acord privind formarea unui Guvern, potrivit AFP.

Grecii vor alege 300 de deputaţi în cadrul unui scrutin proporţional: 238 vor fi aleşi în cele aproximativ 50 de circumscripţii din ţară, iar 12, în general personalităţi, vor fi aleşi pe "liste de stat", ceea ce îi scuteşte de nevoia de a face campanie, informează Mediafax care citează AFP.

Partidul care se clasează pe primul loc primeşte un bonus de 50 de mandate, care se alocă următorilor candidaţi de pe listă.

Pe de altă parte, numai partidele care au întrunit 3% din voturi pot avea deputaţi.

Miza este prin urmare ca partidul clasat pe primul loc să obţină 151 de mandate, adică majoritatea absolută. Dacă nu obţine această majoritate absolută, liderul partidului clasat pe primul loc va merge încă de luni la preşedintele Carolos Papoulias, care îi va încredinţa un "mandat exploratoriu" de trei zile pentru a încerca să găsească alianţe ferme cu alte partide, pentru a întruni un total de cel puţin 151 de deputaţi.

Dacă această procedură eşuează, Papoulias îi va încredinţa acelaşi mandat de trei zile partidului clasat pe locul al doilea şi, în cazul unui nou eşec, partidului de pe locul trei.

Preşedintele poate încerca de asemenea să discute cu partidele despre formarea unei mari coaliţii naţionale.

În caz de eşec, vor fi organizate noi alegeri legislative la începutul lunii martie.

Favoritul alegerilor parlamentare de duminică din Grecia este considerat partidul Syriza (stânga radicală), creditat cu 35% din intenţiile de vot.

Alegerile parlamentare din 25 ianuarie sunt cauzate de dizolvarea Parlamentului, în urma tentativelor eşuate de alegere a preşedintelui ţării. În Grecia, şeful statului este ales de către Legislativ.

Primul tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui ar putea avea loc pe 7 februarie, urmat de altele două, dacă va fi nevoie, la intervale de cinci zile.