Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul PL, Mihai Ghimpu la RFI: ”Viitorul Guvern minoritar ar putea duce la compromiterea parcursului european al RM”

ghimpu.jpg

Liderul PL, Mihai Ghimpu la RFI: ”Viitorul Guvern minoritar ar putea duce la compromiterea parcursului european al RM”

Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat au semnat, vineri, Acordul de  constituire a Alianței de guvernare, numită Alianța pentru Moldova Europeană. Prin urmare, Republica Moldova va avea un Guvern minoritar, în componența căruia vor intra reprezentații celor două formațiuni, fără participarea Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu.

 "Regretabil este ca prin această decizie a lor, șifonează mult imaginea R.Moldova în fața occidentului. Decizia de a nu guverna cu PL este încă din 2013. Nu-mi dau seama cum vor răspunde acum democrații și liberal-democrații în fața partenerilor europeni", o spune într-un interviu în exclusivitate pentru RFI, liderul liberal, Mihai Ghimpu.

Înainte de semnarea documentului, liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat a anunțat în debutul ședinței Parlamentului că PLDM și PD își asuma guvernarea în R.Moldova. Astfel, după 50 de zile de negocieri între liberal-democrați, democrați si liberali, s-a decis ca R.Moldova să aibă un Executiv minoritar, care va avea cel mai probabil susținerea din partea Partidului Comuniștilor.

Acest anunț că PLDM și PD își asumă responsabilitatea pentru guvernarea R.Moldova înseamnă guvern minoritar, înseamnă renunțarea Alianței cu Partidul Liberal și guvernarea fie cu Partidul Comuniștilor sau Partidul Socialiștilor, dar nicidecum nu înseamnă o guvernare cu Partidul Liberal. Nu poți să mergi la alegerea președintelui cu 42 de mandate, cum au PLDM și PD. Noi regretăm, liberalii. Cu toate problemele pe care le are R.Moldova în urma guvernării lor, ei au fost cei care au guvernat patru ani cu noi și un an fără noi, tocmai în acest an au creat probleme mari. Cu toate acestea noi eram gata să participăm la guvernare. Dar, vedeți că interesul nostru nu a coincis cu interesul lor. Această decizie de a nu guverna cu noi nu este de azi, este din 2013, de când PLDM și PD și-au asumat să distrugă și Partidul Liberal, așa cum a fost distrus Frontul Popular, Partidul Forțelor Democratice”, susține Ghimpu.

”În fața europenilor, Filat și Lupu aveau alte păreri despre coaliția de guvernare”

La începutul săptămânii curente, liderii PLDM, PD și PL au avut la Chișinău o întrevedere cu mai mulți parteneri europeni care i-au îndemnat să formeze o coaliție dintre cele trei formațiuni. ”Este adevărat, în fața europenilor aveau o altă părere democrații și liberal-democrații. Acum nu-mi dau seama cum vor răspunde, de exemplu, PLDM în fața Partidului Popular European. La moment nu putem vorbi nici de o majoritate parlamentară, nici de o opoziție”.

” PCRM-ul și-a schimbat tactica în strategia alegerilor parlamentare încă din toamnă, asta înseamnă că încă de atunci ei au convenit să guverneze, fie la început în calitate de guvern minoritar, iar mai târziu ca majoritate parlamentară cu PCRM. Din toamnă, comuniștii au devenit europeni, astfel încât după scrutinul parlamentar, să fie o guvernare cu ei mai posibilă. Dacă PCRM  rămânea pe poziție, fiind anti-europeni, era mai greu, acum însă e altceva. Acum, PCRM-ul este perceput ca o formațiune care acceptă parcursul european, uitând că ei nu au susținut Acordul de Asociere cu UE”, continuă liderul PL.

”Totul a fost făcut doar că să-i compromită pe liberali”

Întrebat de ce totuși au durat atât de mult negocierile dintre cele trei partide PLDM, PL, și PD, Mihai Ghimpu a declarat: ”Tactica lor a fost să negocieze două luni de zile, după care să anunțe că Partidul Liberal a blocat tratativele. Acum spun că mai bine cu comuniștii, decât alegeri anticipate. Sunt speculații. Totul a fost făcut doar ca să compromită Partidul Liberal. Dar o dată ce în fața europenilor s-a găsit un consens, acest balon al lor s-a spart. Acum, dacă susții un guvern minoritar, dai dovadă de lipsă totală de responsabilitate în fața cetățenilor. Noi nu vrem să manipulăm, să mințim și să punem în pericol votul cetățenilor. Acest guvern minoritar ar putea duce la compromiterea cursului european. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, după întâlnirea avută cu oficialii europeni, miroase urât”, a conchis politicianul moldovean.

Potrivit unor surse din cadrul PCRM, comuniștii vor susține totuși un guvern minoritar, condus de oricine altcineva decât premierul în exercițiu, Iurie Leancă, președintele PLDM, Vlad Filat, vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc, liderul PD, Marian Lupu sau președintele PL, Mihai Ghimpu. În cazul formării unui Guvern minoritar, funcția de premier i-ar putea reveni Nataliei Gherman, actualul ministru în Externe în exercițiu. O candidatură acceptată atât de democrați, liberal-democrați, cât și de comuniștii lui Voronin.

 
Liderul PL, Mihai Ghimpu la RFI