Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Înainte de alegerile parlamentare din Grecia, Alexis Tsipras îşi nuanţează poziţia

Intrebat, cu cateva zile in urma, pe contul sau pe Twitter daca ar elimina taxele pe valoarea adaugata la produsele de baza, răspunsul lui Tsipras a fost prompt si fara echivoc: nu va promit lucruri pe care nu le pot face. Sa nu uitam insa ca promisiunile facute pana nu demult au fost suficiente pentru a fi suspectat de populism extrem, atitudine care a pus pe jar o lume-ntreaga.

Monica Chihaia, Atena

El insusi a sugerat in repetate randuri ca ar urma sa schimbe brusc, odata cu preluarea mandatului de premier, directia ultimilor cinci ani, de cand Grecia a aderat la planul de austeritate impus de partenerii europeni si FMI in schimbul asistenței financiare necesare,  s-a spus, pentru a mentine tara pe linia de plutire.

Pozitia lui Alexis Tsipras a fost si este prezentata - de o mare parte a presei internationale si, fireste, a celor care o urmaresc - drept o  provocare, un atac la moneda unica si Uniunea Europeana. Mai mult chiar, la adresa economiei globale.  Aceste temeri ar dobandi noima (iata un cuvant grecesc) in conditiile in care amenintarile privind neonorarea  datoriilor sau iesirea din zona euro  a Greciei (sau ambele) nu ar fi doar artificiu preelectoral si s-ar regasi, realmente, pe agenda noului premier.

In mod evident, aparitiile si declaratiile publice ale lui Tsipras, astazi in varsta de 40 de ani, sunt mult mai atent prelucrate decat in urma cu doi ani, cand puterea politica a tarii a fost preluata de coalitia formata (reamintim) din conservatorii ND, socialistii din PASOK si, pana anul trecut, ai Stangii Democrate DIMAR, coalitie condusa si actualmente de Andonis Samaras.

Liderul SYRIZA a renuntat, in ultimele saptamani, la retorica ofensiva care a propulsat formatiunea sa politica pe primul loc in ceea ce priveste intentiile de vot ale electoratului,  a ajuns sa discute cu lideri din intreaga lume, chiar si cu cei cu puncte de vedere diferite. S-a scris in presa, saptamana trecuta, ca ar fi avut chiar o discutie telefonica de durata cu cancelarul Angela Merkel.

Pare sa fie mult mai aproape de adevar faptul ca Tsipras va dori sa negocieze, in cele din urma, si va  vedea ca necesitate mentinerea Greciei in randul  statelor europene, decat să se aplaude de unul singur.

Scenariile de alianţe pentru o coaliţie la guvernare

In ultima aparitie publica inaintea scrutinului de duminica, joi seara, in cadrul mitingului electoral organizat la Atena , liderul Stangii Radicale a cerut grecilor sa-l sustina pentru a obtine majoritatea absoluta in parlament.

Potrivit sondajelor, cifrele arata ca acest lucru nu ar fi posibil, chiar si cu cele 50 de locuri pe care le-ar primi, suplimentar, invingatoarea alegerilor. Foarte pe scurt: 250 din cele 300 de locuri in Parlamentul Elen sunt distribuite proporțional între formatiunile care trec pragul electoral de 3% (8, potrivit sondajelor). Restul de 50 de locuri reprezinta  bonusul acordat, conform legii, partidului clasat pe primul loc.

SYRIZA va incerca sa faca coalitie cu formatiunile de stanga si cele doua mici partide desprinse din Noua Democratie si PASOK, aflate pana acum la guvernare. A exclus o apropiere de extremistii Zorilor Aurii si a primit deja avertizarea ca va avea un raspuns negativ din partea partidului comunist elen, in cazul in care ii va adresa chemarea de a i se alatura.

Ramanem, asadar, in asteptarea rezultatelor scrutinului de duminica.