Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vot important în Grecia. Miza ar fi rămânerea Greciei în zona euro

alegeri_grecia_1.jpg

Foto: Reuters

În Grecia, aproape zece milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru desemnarea membrilor viitorului Parlament, un scrutin anticipat considerat crucial pentru viitorul ţării în zona euro. Potrivit sondajelor de opinie, pe primul loc în preferinţele electoratului continuă să fie partidul de extremă-stânga Syriza.

Potrivit sondajelor de opinie, pe primul loc în preferinţele electoratului continuă să fie partidul de extremă-stânga Syriza, care vrea majoritatea absolută pentru a renegocia acordurile cu creditorii internaţionali ai Greciei. Ultimele date anunțau o victorie a Syriza cu un avans între 2,9 și 6,7% față de formațiunea Noua Democrație, a premierului conservator Antonis Samaras.

Guvernul său de coaliție, cu socialiștii din Pasok, a acceptat din 2012 aproape toate reformele cerute de creditorii internaționali în schimbul unor împrumuturi acordare Greciei în valoare de 240 de miliarde de euro care să-i asigure supraviețuirea.

Unele reforme au început să dea roade, însă populația elenă este în continuare îngrijorată de rata șomajului în continuare ridicată (de peste 25%) și de salariile de multe ori înjumătățite de la declanșarea crizei.

La ultimul său miting electoral, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a spus că lupta pe care o duce este ”pentru toate popoarele Europei” și are ca obiectiv ”să pună capăt austerității”, astfel încât să se poată evita ceea ce el a numit ”sfârșitul democrației”.

La rândul său, premierul Samaras a spus, și el la ultima reuniune electorală, că speră totuși că ”accidentul Tsipras nu se va petrece” și a acuzat Syriza că este un partid ”care nu știe ce este Europa, nu înțelege Europa” și care ”va mobiliza Europa” împotriva Greciei.

Alegerile din Grecia dau speranțe și altor partide radicale de stânga europene, precum Podemos în Spania sau Frontul de Stânga condus de Jean-Luc Mélenchon în Franța.

După ce și-au exprimat îngrijorarea, partenerii europeni ai Greciei au ales să dea dovadă de calm în așteptarea rezultatelor scrutinului.

”Populația elenă va alege în mod liber și independent calea pe care doresc să o urmeze. Sunt sigură că vom găsi soluții cu calm”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Syriza speră să obțină majoritate absolută, datorită unui bonus de 50 de locuri (din 300) atribuite în mod automat câștigătorului. Pentru aceasta însă, formațiunea ar avea nevoie să obțină 36% din sufragii, iar 12% din alegători ar trebui să voteze pentru partidele care nu vor intra în parlament pentru că vor obține mai puțin de 3% din voturi fiecare.

Misiunea se arată însă dificilă. Este mult mai probabil ca Syriza să se alieze cu partide precum Potami (”Râul ), formațiune nou apărută de centru-stânga creditată în sondaje cu 5-6% din intențiile de vot și care a reușit să intre cu doi deputați (din 21 de aleși greci) în Parlamentul European în luna mai.

Un alt partener posibil, creditat cu 3% din intențiile de vot, este mișcarea Grecii Independenți.

Rezultatul formațiunii neonaziste ”Zori Aurii” constituie de asemenea o miză electorală. În ciuda procesului cu care se confruntă zeci de membri ai săi pentru ”apartenență la o organizație criminală”, în timp ce șapte din cei 16 deputați ai săi riscă închisoarea, între care și liderul formațiunii, ”Zori Aurii” ar putea rămâne duminică cea de-a treia formațiune politică a țării.

În cazul unui eșec al partidelor situate pe primele trei locuri în alegeri de a forma un guvern, grecii vor fi nevoiți să se întoarcă la urne în luna martie.

Scrutinul legislativ va fi urmat, în 15 zile, de un nou vot în Parlament pentru desemnarea preşedintelui ţării. Noi alegeri parlamentare ar putea fi organizate până la începutul lunii martie dacă partidele nu reuşesc să ajungă la un acord privind formarea unui guvern.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 19.00, iar primele estimări sunt așteptate la aceeași oră.