Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacții dure ale Occidentului după atacul separatist din Mariupol

soldat_ucraina.jpg

Foto: Reuters

NATO, Uniunea Europeană şi Statele Unite condamnă vehement atacul insurgent care a vizat sâmbătă oraşul ucrainean Mariupol, soldat cu 30 de morţi. La unison, cer Rusiei să înceteze imediat susţinerea acordată rebelilor separatişti.

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc în cursul zilei de luni pentru a discuta criza din estul Ucrainei și modalități de a ”crește presiunea” pusă asupra Rusiei, a anunțat președintele ucrainean Petro Poroshenko. Declarația a venit la o zi după ce cel puțin 30 civili au fost uciși și 90 au fost răniți în urma unui atac cu rachete la Mariupol, în estul Ucrainei. Un raport al OSCE precizează că rachetele au venit din teritoriul ocupat de separatiștii proruși.

Totodată, unul dintre liderii separatiștilor din estul Ucrainei, Alexandr Zaharcenko, a anunțat sâmbătă după-amiază că rebelii au pornit ofensiva pentru cucerirea portului strategic Mariupol, situat pe țărmul Mării Azov.

”Îndemn Rusia să înceteze imediat susţinerea militară, politică şi financiară acordată separatiştilor, să oprească destabilizarea Ucrainei şi să respecte angajamentele internaţionale” , a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. ”Confruntările s-au intensificat în estul Ucrainei şi există indicii că separatiştii au lansat o ofensivă de anvergură în regiunile Doneţk, Lugansk şi asupra oraşului Mariupol, sfidând armistiţiul”, a adăugat el.

La rândul său, secretarul de stat american, John Kerry, a cerut Rusiei să înceteze ”imediat” orice susţinere acordată rebelilor separatişti. În plus, John Kerry a anunțat ”o creștere a presiunii” SUA și partenerilor internaționali asupra Rusiei dacă Moscova nu va înceta să-i susțină pe separatiștii din Ucraina și nu-și va retrage soldații și armamentul din Ucraina. ”Rusia trebuie să închidă frontiera cu Ucraina, să retragă toate armele, combatanţii, să înceteze susţinerea financiară”, a spus Kerry.

Uniunea Europeană a anunţat că analizează posibilitatea convocării unei sesiuni extraordinare a miniştrilor de Externe, săptămâna viitoare, pentru a sancţiona ofensiva lansată de rebelii proruşi din estul Ucrainei.

”Situaţia din estul Ucrainei a devenit foarte periculoasă”, a reacţionat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, după atacul insurgent care a vizat portul ucrainean Mariupol, soldat cu cel puţin 30 de morţi.

Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a asumat atacul cu rachete comis la Mariupol, anunţând lansarea unei ofensive insurgente în această zonă. Mariupol este singurul oraş mare din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor guvernamentale.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat, potrivit estimărilor, cu aproape 5.000 de morţi.