Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SYRIZA a castigat detasat scrutinul din Grecia

alexis-tsipras.jpg

Liderul Syriza Alexis Tsipras

Stanga Radicala SYRIZA a castigat detasat alegerile parlamentare anticipate organizate, duminica, in Grecia. Rezultatul confirma estimarile sondajelor de opinie in ceea ce priveste victoria partidului condus de Alexis Tsipras, dar depaseste asteptarile in legatura cu scorul inregistrat. SYRIZA s-a detasat de conservatorilor Noii Democratii cu aproximativ 9 % si primeste, astfel, mandatul ferm al grecilor de a produce o schimbare in politica tarii, care i-a condus spre saracie si nesiguranta.

Rezultatele oficiale, anuntate luni la ora 07.00, dupa numararea a 99,7% din voturi confirma victoria detasata a Stangii Radicale. 36, 34% din sufragii si 149 de locuri in noul Parlament Elen. Urmeaza Noua Democratie cu 27,81% (76 de locuri) si partidul extremist Zorile Aurii, cu 6,28% (17 locuri). Lista se incheie cu socialistii din PASOK, care au obtinut doar 4,68% din voturile alegatorilor si 13 mandate in noul Legislativ. Stanga Radicala a anuntat ca, indiferent daca va obtine majoritatea in Parlament (pentru care are nevoie de cel putin 151 de mandate),  va solicita sprijin si din partea altor forțe politice.

Ce urmeaza

Alexis Tsipras urmeaza sa primeasca din partea presedintelui K. Papoulias mandatul de premier si de formare a guvernului. Noul executiv ar urma sa fie investit marti dup-amiaza, cel mai tarziu miercuri.
Potrivit unor surse din interiorul partidului, liderul SYRIZA a programat pentru luni dimineata o intalnire cu presedintele Grecilor Independenti  (locul 6 in alegeri), cu care este cel mai probabil sa formeze -in caz ca, in cele din urma, va fi nevoie- un guvern de coalitie. Se estimeaza ca SYRIZA va cere si sprijinul formatiunii To Potami (4).
Cat despre apropierea de Grecii Independenti, fata de care au fost exprimate adesea diferente ideologice (reamintim, acestia reprezinta un partid nou, desprins din Noua Democratie), raspunsul este simplu: amandoua formatiuni s-au pozitionat impotriva continuarii politicii de austeritate si a acordurilor cu institutiile creditoare. Or,  mandatul ferm pe care SYRIZA l-a primit din partea alegatorilor ii recomanda sa respecte, fara compromise, promisiunile electorale.

Cum arata noua scena politica a Greciei

In noul Parlament de la Atena vor intra 7 formatiuni politice, cele care au reusit sa treaca pragul de 3%. In ordine: SYRIZA, Noua Dmocratie si la o  distanta de aproximativ 20%, Zorile Aurii. Urmeaza To Potami, Partidul Comunist, Grecii Independenti si PASOK, marele perdant al alegerilor. Partener al coalitiei guvernamentale pana la acest scrutin, socialistii din PASOK s-au prabusit de la 43,92%, in 2009, la putin peste 4%. Desi au dus greul ultimilor doi ani si jumatate, in care si-au asumat negocieri dificile si masuri de austeritate severe, conservatorii Noii Democratii au pierdut 2%  de la alegerile din 2012.

Primele reactii

Premierul in functie Andonis Smaras a facut declaratii, duminica seara, imediat dupa anuntarea primelor rezultate partiale. Si a inceput prin a spune  ca decizia poporului grec trebuie respectata. Nu l-a felicitat pe Alexis Tsipras. A amintit eforturile facute in ultimii ani de greci, despre care a tinut sa precizeze ca este foarte mandru. Liderul Noii Democratii a subliniat ca au fost facuti pasi importanti, pasi uriasi inainte. De asemenea, ca Grecia este stat membru al Uniunii Europene si al zonei euro si asa trebuie sa ramana. Andonis Samaras a avertizat ca noua conducere politica a tarii va trebui sa continue parcursul european al tarii si ca spera, in legatura cu aceasta, ca previziunile sa nu se confirme.
La randul sau, invingatorul alegerilor, liderul Stangii Radicale SYRIZA a declarat ca Grecia intoarce pagina. Poporul grec a scris o noua pagina in istoria tarii. Acordurile cu creditorii si Troica tin de trecut… Suntem conștienți de faptul că cetățenii nu ne-au dat un cec în alb. Despre negocierile cu partenerii, Alexis Tsipras a declarat că va dezminti speculatiile facute, subliniind ca, odata cu aceste alegeri, au castigat toate popoarele UE care luptă împotriva austeritatii.

Presa elena despre rezultatul alegerilor

Editorialistii greci arata ca sunt preocupati de ceea ce aduce schimbarea. Exista euforie, dar si neliniste. Cotidianul Ta Nea titreaza: Grecia intoarce pagina, iar Kathimerini scrie despre un Decor nou odata cu victoria SYRIZEI. Apoi, Pedeapsa dura din partea clasei de mijloc (Democratia), Un mandat ferm pentru schimbare (Ethnos), Victorie cu greutatea unei intregi istorii (I Efimerida) sunt alte cateva titluri.