Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Syriza, și după?

tsipras.jpg

Liderul Syriza, Alexis Tsipras

Stânga radicală a câștigat alegerile din Grecia,  Europa reacționează, Alexis Tsipras se pregătește să guverneze. Într-o țară în care politicienii clasici sunt decredibilizati după decenii de guvernare proastă și cinci ani de criză puternică, tânărul om de stânga are șansa să arate că politica se poate face altfel. Pentru asta are nevoie însă de înțelegerea creditorilor, de sprijinul grecilor și de o echipă competentă.

Europa reactioneza după alegerile din Grecia, iar reacțiile sunt diferite de la o țară la altă. Unii se bucură de o epocă nouă, alții sunt neliniștiți.  David Cameron, premierul britanic,  de exemplu, face parte dintre cei din urmă. «Alegerile din Grecia, spune el, vor accentua incertitudinea economică în toată Europa. De aceea Marea Britanie trebuie să își continue politica sa, și anume garantarea securității interne» 

Președintele Francez, Francois Hollande, l-a felicitat pe liderul Syriza, Alexis Tsipras, a amintit despre prietenia dintre Paris și Atena și și-a reafirmat dorința de a continua colaborarea strânsă între cele două țări, in slujba creșterii și stabilității în zona euro. 

La stânga e bucurie. Pentru Antonio Costa, secretarul general al Partidului Socialist portughez, victoria Syriza «marchează o schimbare în Europa, semnalul că trebuie o altă politică». Același ton și la șeful partidului anti liberal spaniol, Podemos.  Pablo Iglesias  spune că după aceste alegeri « grecii vor avea un adevărat șef al guvernului și nu doar un delegat al cancelarului German Angela Merkel ». Să notăm și reacția lui Victor Ponta, într-un mesaj pe Twitter : « Victorie categorică pentru Syriza !  Morală/lecție pentru noi  - contează economia, joburi, social, siguranță (speranța) pentru viață de zi cu zi».  Nu îți dai seama însă  știi dacă premierul de la Bucuresti se bucură sau nu de această victorie. 

Alexis Tsipras, între Sexy Alexis și Harry Potter

Alexis Tsipras va fi cel mai tânăr șef de guvern pe care l-a avut Grecia (are deja câteva porecle, ceea ce înseamnă că e cunoscut). De altfel, Hashtagul cu numele lui pe Twitter a fost duminica pe locul trei în topul mondial al rețelei de socializare. Admiratoarele îi spun Sexy Alexis, liderul Pasok, al partidului tradițional de stânga spunea însă că este un «Harry Potter al politicii grecești».  Ideea e că într-o țară în care oamenii sunt obișnuiți cu politicieni în vârstă și paternaliști, Tsipras a impus un stil discret, chiar modest, deși este un bun orator. Nu vorbește mai niciodată despre viața privată. Se stie că are o relație și doi copii, dar nu e căsătorit și copiii nu sunt botezați , ceea ce nu prea se întâmplă  într-o țară atât de conservatoare precum Grecia. A devenit cunoscut în Grecia o data cu revoltele studențești din anii două mii, apoi a reușit să coaguleze Syriza, din grupuri de stânga și extremă stângă. Ca urmare a crizei, devine celebru prin interviuri și discursuri. Un prieten spunea despre el că e « precum Maradona, a luat o echipă mediocră și a dus-o la vârf ». Profită de prăbușirea stângii tradiționale, pentru a încarna rezistența la austeritate, spune că vrea să iasă din Euro, chiar din Uniunea Europeană, dar în ultimii doi ani, discursul lui s-a schimbat, a devenit mult mai consensual, nu mai vrea ieșirea, ci doar renunțarea la austeritate. 

Trebuie spus  că oamenii care i-au conceput programul economic nu sunt niște tineri absolvenți ai unor facultăți economice de stânga radicală, ci economiști de talent, Yiorgos Stathakis și Giannis Dragasakis. Primul este profesor de economie, autor al unei cărți despre Planul Marshall și reconstrucția europeană. Poate de aceea, atunci când cere restructurarea datoriei grecești, Tsipras ia un model din 1953 când Germaniei i-au fost anulate datoriile ca să folosească banii primiți pentru reconstrucția țării. Celălalt economist,  în vârstă de 67 de ani, a mai fost vice prim ministru al economiei într-un guvern de tehnocrați acum 25 de ani, în urmă unei alte crize politice. 

Ce vrea Syriza 

În primul rând, abolirea austerității, într-o țară cu 25 % șomaj și al cărui PIB s-a redus cu 25 % în ultimii cinci ani. Tsipras vrea sa reduca  o serie de taxe și impozite, să crească salariul minim cu aproape 200 de euro, de la 510 la peste 700, să renegocieze uriașa datorie a Greciei de peste 300 de miliarde de euro. Potrivit specialistilor, exista deschidere la creditorii internationali pentru discutii in acest sens.  În al doilea rând, trebuie să reformeze statul, să lupte împotriva uriașei evasiuni fiscale, să se înarmeze împotriva mogulilor, pentru că grupurile de interese sunt foarte puternice în Grecia.  Nu în ultimul rând, trebuie să schimbe societatea. Și, dupa sum scrie ziarul francez Liberation,  printre primele citadele care trebuie doborâte sunt televiziunile private. Deținute de oligarhi locali, aceste televiziuni sunt folosite ca mijloc de presiune împotriva guvernului. Una dintre opțiuni ar fi scoaterea la licitate a licențelor de difuzare. 

Dincolo de orice, important este să redea grecilor stima de sine pe care au pierdut-o, să ofere un orizont acestui popor care a îndurat multe umilințe în ultimii cinci ani.