Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sârbu: Uninominalul e o prostie, ar fi bine să revenim la vechiul sistem pe liste

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, pledează pentru revenirea la sistemul de vot pe liste. El spune la RFI că sistemul uninominal a dus la scăderea numărului de specialişti în Parlament.

Ilie Sârbu e categoric în privinţa votului uninominal: "Eu am susţinut de la început că uninominalul e o prostie. Îmi amintesc că atunci şi domnul preşedinte Iliescu avea aceeaşi părere, într-o şedinţă a noastră de Birou şi am ajuns la concluzia asta mult mai târziu. Dar am fost luaţi cu toţii de val şi noi şi Puterea de atunci şi toată lumea. Iată că n-a fost o situaţie fericită şi bănuiam că aşa se întâmplă. Fiecare într-un Colegiu mai mic, ştiţi bine cum se pot lua voturile şi cine le poate lua. Cert e că nu s-a ridicat în nici un fel calitatea actului parlamentar şi am văzut lucrul ăsta, la multe comisii nu avem specialişti, fiindcă dacă-i vot uninominal, câştigă cel care are şanse acolo, în Colegiul lui, nu se mai face o analiză la centru, să ştii bine ce nevoie ai de câţi medici, de câţi ingineri, de câţi economişti, de câţi profesori, ştiţi bine distribuţia pe comisii. Şi atunci suplinim cu oameni care n-au o specialitate pe nici un domeniu sau pe domeniul respectiv şi lucrurile sau legile până la urmă ies aşa cum ies".

Întrebat care ar fi soluţia, senatorul PSD a răspuns: "Din punctul meu de vedere, pe liste. Sigur, e şi varianta această de care se discută şi în partid şi unii colegi, ca la Senat să fie sistemul german, o parte pe listă şi o parte pe acest vot uninominal".

Întrebat dacă personal, şi-ar dori revenirea la vechiul sistem pe liste, Ilie Sârbu a răspuns: "Da, acel vechi sistem. Eu cred că nu avem un sistem perfect, cum democraţia nu-i cel mai perfect sistem, dar deocamdată nu există unul mai bun".

 
Ilie Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre tipul de vot