Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi sancțiuni europene împotriva Rusiei

Uniunea Europeană anunță că are de gând să impună noi sancțiuni Moscovei, după atacul sangeros al rebelilor separatiști în estul Ucrainei, asupra orașului Mariupol. Sancțiunile sunt anunțate într-un comunicat al Consiliului European, care cuprinde și recomandări pentru reuniunea de joi a miniștrilor de externe.

Liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene anunță, într-un comunicat de presă, că iau în calcul noi sancțiuni pentru Rusia, după atacul separatiștilor pro-ruși asupra civililor și militarilor ucraineni din orașul Mariupol. Reacția șefilor de stat și de guvern din Uniune este una surprinzătoare, consideră analiștii, cazurile când Consiliul European dă un comunicat de presă în afara întâlnirilor regulate fiind extrem de rare.

În document, liderii de stat și de guvern fac unele recomandări pentru reuniunea miniștrilor de externe care va avea loc joi.

”Ne exprimăm îngrijorarea legat de deteriorarea situației de securitate și umanitare în estul Ucrainei. Condamnăm uciderea civililor în timpul bombardamentelor asupra orașului Mariupol pe 24 ianuarie 2015. Sesizăm dovezi ale unui sprijin tot mai mare oferit de către Rusia separatiștilor, care subliniază responsabilitatea Rusiei. Îndemnăm Rusia să condamne acțiunile separatiștilor și să implementeze acordurile de la Minsk.

Amintim de concluziile formulate de Consiliul European din 18 decembrie 2014, când am afirmat că Uniunea Europeană <va rămâne pe poziții> și că <suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare dacă este nevoie>.

În lumina situației care s-a înrăutățit, cerem Consiliului de Afaceri Externe să evalueze situația și să aibă în vedere acțiuni care se impun, în special măsuri de natură restrictivă, care să vizeze implementarea rapidă și cuprinzătoare a acordurilor de la Minsk.

Vom evalua situația la următoarea noastră reuniune”.

Rusia, retrogradată de agențiile de evaluare la ”junk”

Nu este însă singura veste proastă pentru Moscova. Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a retrogradat ratingul suveran al Rusiei la categoria ”junk” - nerecomandată pentru investiţii, pentru prima dată într-un deceniu. Acum este şi mai dificil pentru Moscova să se împrumute de la investitori, transmit BBC şi Bloomberg.

Agenţia S&P a revizuit în scădere cu o treaptă, la ”BB plus”, cu perspectivă negativă, ratingul Rusiei, care este acum la acelaşi nivel cu cel al Bulgariei şi Indoneziei.

”Flexibilitatea politicii monetare a Rusiei a devenit mai limitată şi perspectivele de creştere a economiei s-au înrăutăţit”, se arată în comunicatul S&P.

După anunţul agenţiei de evaluare financiară, rubla a scăzut cu 7,5% faţă de dolar, cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni. Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 46% faţă de dolar.

Şi agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody's au retrogradat luna aceasta Rusia la cel mai scăzut rating din categoria ”investment grade”, recomandat pentru investiţii.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale ruseşti cu scadenţă în 2023 a urcat luni cu 0,39 puncte procentuale, la 7,04%, conform datelor Bloomberg.

Luna trecută, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară, de la 10,5% la 17%, în condiţiile în care, în ultima perioadă, rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro şi cu dolarul, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice occidentale.

Analiştii consideră că majorarea ratei dobânzii la 17% este o măsură disperată, dar avertizează că situaţia s-ar putea înrăutăţi. Rata ridicată a dobânzii încetineşte ritmul de creştere al economiei ruse, care se află în pragul recesiunii.

Preţul ţiţeiului a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, pe fondul excesului de ofertă şi al cererii modeste. Recent, Banca Mondială a avertizat că statele exportatoare de ţiţei, cum ar fi Rusia, vor fi afectate de declinul preţului la ţiţei. Banca Mondială estimează că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 2,9% anul acesta şi va creşte cu doar 0,1% anul viitor.