Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe ancheta publică asupra morţii lui Litvinenko

incepe_ancheta_publica_asupra_mortii_lui_litvinenko.jpg

Alexander Litvinenko, în 2006 (Foto: AFP)

La Londra începe ancheta publică ce are ca scop elucidarea circumstanţelor morţii lui Alexander Litvinenko, fost membru al serviciilor secrete din Rusia, refugiat în Marea Britanie. Ancheta va fi prezidată de judecătorul Robert Owen, care a mai condus ancheta în instanţă în 2013, amânată tocmai pentru a putea declanşa o anchetă publică în ceea ce se suspectează a fi un asasinat comandat de la Moscova.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Iniţial, Guvernul britanic a refuzat convocarea unei astfel de anchete, invocând periclitarea unor secrete de stat, pe fondul deteriorării relațiilor cu Rusia.

Văduva lui Litvinenko a contestat decizia în justiție și a obținut o victorie atunci când Înalta Curte a decis că refuzul Guvernului era ilegal.

Litvinenko a murit pe 23 noiembrie 2006, prin otrăvire radioactivă cu poloniu 210, la numai trei săptămâni după o întâlnire la Londra cu Andrei Lugovoi și Dmitrii Kovțun, doi foști agenți ai serviciilor secrete rusești.

Pe patul de moarte, Litvinenko l-a acuzat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, că ar fi ordonat asasinarea sa, iar văduva sa, Marina, a declarat la BBC că soțul ei a fost ucis la a treia tentativă.

Fost angajat al FSB, serviciul intern de securitate al Federației Ruse, el a fugit din Rusia în anul 2000 și a obținut azil politic în Marea Britanie, colaborând cu MI6, serviciul de informații externe.

Litvinenko a fost un critic constant al președintelui Putin, acuzându-l că a provocat războiul din Cecenia în 1999, pe când era prim-ministru, prin organizarea de către FSB a unei serii de atentate cu bombe care au provocat moartea a peste 300 de persoane, responsabilitatea fiind aruncată asupra unr teroriști islamiști.

Statul britanic a cerut Federației Ruse extrădarea lui Lugovoi și Kovțun, dar cererea a fost refuzată, iar Lugovoi a fost ales în 2007 deputat în Duma de Stat, fiind reales în 2011 pe listele Partidului Liberal Democrat, condus de ultra-naționalistul Vladimir Jirinovschi, beneficiind și de imunitate parlamentară.

Se așteaptă ca ancheta care începe marți la Londra să examineze probe precum înregistrări video pe camere cu circuit închis și interceptări de convorbiri telefonice.

Cotidianul Daily Telegraph scria că Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite (NSA) ar fi înmânat Guvernului britanic înregistrări audio ale unor comunicații care ar proba că moartea lui Litvinenko ar fi rezultatul unei execuții ordonate de statul rus.

O asemenea concluzie a anchetei ar pune relația dintre Marea Britanie și Federația Rusă într-o poziție extrem de delicată.