Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Ponta propune ca AEP să organizeze alegerile din diaspora

premierul_ponta_propune_aep_organizeze_alegerile_diaspora.jpg

Consultări între preşedintele Klaus Iohannis şi formaţiunile parlamentare, la Cotroceni (Foto: www.presidency.ro)

PSD a propus la consultările de miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema Codului Electoral ca Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze alegerile din diaspora, în baza unui registru electoral al românilor care trăiesc în străinătate, declară preşedintele PSD, premierul Victor Ponta.

"În ceea ce priveşte legile electorale, există o preocupare specială pentru asigurarea votului românilor din afara graniţelor, iar aici noi am propus ca organizarea votului în afara graniţelor să fie în atribuţiile AEP, care de altfel a organizat foarte bine în ţară şi, în viitor, poate să organizeze şi în afara graniţelor ţării", spune Victor Ponta.

El precizează că Guvernul va pune la dispoziţia AEP toate mijloacele logistice necesare pentru ca Autoritatea să-şi îndeplinească această atribuţie.

"Am propus ca soluţie pe termen lung şi o soluţie cu adevărat de rezolvare a problemelor apărute în diaspora şi în 2014 şi în 2009, o soluţie propusă de altfel de asociaţiile românilor din diapora şi anume întocmirea unui registru electoral al românilor care trăiesc în afara graniţelor, în aşa fel încât AEP să ştie cum se poate organiza, fie că e vorba de secţii de vot, fie că e vorba de vot prin corespondenţă, ca să nu mai existe în viitor nici un fel de problemă în acest sens", explică preşedintele PSD.

Premierul mai spune că PSD sprijină solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind introducerea în regulamentele Camerei şi Senatului a unor proceduri cât mai rapide de ridicare a imunităţilor.

"Am discutat şi am reiterat sprijinul PSD şi al grupurilor noastre parlamentare pentru o modificare a regulamentelor celor două Camere, pornind de la solicitarea preşedintelui referitoare la proceduri cât mai rapide privind ridicarea imunităţii parlamentare. Şi aici, după cum ştiţi, la Camera Deputaţilor şi la Senat nu mai există nici un fel de solicitare a organelor de anchetă la care să nu se fi dat curs", afirmă Victor Ponta.

 

Înfiinţarea de noi partide

 

Pe de altă parte, PSD este de acord cu facilitarea înfiinţării de noi partide, dar nu şi cu finanţarea acestora de la bugetul de stat, declară Ponta.

"Suntem de acord cu facilitarea regulilor privind înfiinţarea de noi partide politice, să renunţăm la acele condiţii dificile, cu un număr foarte mare de semnături, cu judeţe, cu condiţia însă ca acest lucru să nu reflecte mai departe cheltuieli bugetare. Mai direct şi mai românşte, vrem să fie foarte simplu de înfiinţat partide politice, dar nu înseamnă că finanţăm de la buget toate aceste partide, ci, sigur, finanţăm partidele parlamentare sau cele care au un anumit număr de voturi obţinut în alegeri", explică premierul.

În fine, PSD este de acord cu reducerea numărului de parlamentari şi a dat asigurări că deciziile Curţii Constituţionale, inclusiv cea referitoare la respectarea referendumului din 2009 privind numărul maxim de 300 de parlamentari, vor fi urmate, declară preşedintele partidului.

Întrebat dacă are în vedere punerea în aplicare a referendumului din 2009, care instituia un număr maxim de 300 de parlamentari, Victor Ponta a precizat: "Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari şi, în cadrul Comisiei speciale, trebuie găsită exact reprezentarea care să ducă şi la reducerea numărului de parlamentari şi la o reprezentare corectă a tuturor cetăţenilor".

Întrebat dacă va fi respectată decizia Curţii Constituţionale dată în acest sens, el a spus: "Întotdeauna respectăm toate deciziile Curţii".

Curtea Constituţională a stabilit în 2012 că este necesar ca la revizuirea legislaţiei electorale să se respecte referendumul din 2009 referitor la un număr de maximum 300 de parlamentari.

 

Poziţia PNL

 

Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a spus după consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis că liberalii susţin o nouă lege a finanţării partidelor, un sistem bicameral, dar fără mărirea numărului de parlamentari şi un sistem de vot mixt.

Vasile Blaga declară că liberalii nu sunt împotriva revizuirii Constituţiei, însă nu doresc să fie amânată adoptarea unei noi legislaţii electorale până după modificarea legii fundamentale.

Liderul liberal mai afirmă că a susţinut referendumul din 2009 pentru 300 de parlamentari, însă în prezent a pledat pentru reducerea numărului de aleşi, fără să poată spune numărul exact al acestora.

De partea sa, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, declară că este necesar sprijinul PSD pentru a fi conturată o majoritate parlamentară care să aprobe modificarea procedurilor parlamentare de ridicare a imunităţii.

Liderul PNL susţine că liberalii au pledat pentru introducerea unei proceduri de urgentare a aprobării solicitărilor din partea procurorilor în privinţa ridicării imunităţii parlamentarilor.

"Am susţinut la consultări nevoia aprobării acestui proiect, a fost depusă solicitarea unei proceduri de urgenţă. Din păcate, în acest moment se află în Comisiile de Regulament, termenul de raport este 3 februarie. Săptămâna viitoare, dacă nu mă înşel, miercuri înseamnă 3 februarie şi expiră acest termen. I-am spus preşedintelui, eu şi colegii mei, faptul că ne dorim să vedem un raport. Dar ca să vedem un raport favorabil acestei propuneri legislative, care presupune ca în termen de 48 de ore să fie dat acordul Camerei sau al Senatului pentru solicitarea venită de la parchete, înseamnă că avem nevoie de acordul PSD", declară Alina Gorghiu.