Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacţii la raportul MCV. Iohannis: Se impune continuarea eforturilor pentru combaterea corupţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri referitor la raportul MCV că ia act de observaţiile critice formulate privind reticenţa Parlamentului de a aplica decizii ale CC sau utilizarea excesivă a Ordonanţelor, arătând că e nevoie de continuarea eforturilor pentru combaterea corupţiei, potrivit Mediafax.

Conform unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis "salută faptul că acest raport este unul predominant pozitiv, care arată că progresele identificate de Comisia Europeană în raportul precent s-au consolidat semnificativ".

În comunicat se menţionează că preşedintele Klaus Iohannis "ia notă de observaţiile critice formulate în raport, printre care cele referitoare la reticenţa din partea Parlamentului de a aplica decizii finale ale Curţii Constituţionale, la utilizarea frecventă a Ordonanţelor de Urgenţă, la respingerea de către Parlament a unor cereri de ridicare a imunităţii pentru parlamentari, fără criterii obiective în acest sens, la lipsa unor reguli clare care să asigure aplicarea rapidă a prevederilor constituţionale privind suspendarea miniştrilor sub acuzare sau a parlamentarilor care fac obiectul unei decizii negative de integritate sau a unei condamnări de corupţie, la expunerea la corupţie şi conflicte de interese a procedurilor de achiziţii publice".

De asemenea, Klaus Iohannis consideră că este nevoie de continuarea eforturilor în lupta anticorupţie: "Garantarea statului de drept, a independenţei justiţiei, precum şi sprijinirea luptei împotriva corupţiei reprezintă priorităţi majore ale mandatului domnului Preşedinte Klaus Iohannis".

Potrivit comunicatului Preşedinţiei, Klaus Iohannis ia notă de faptul că acest raport este al doilea consecutiv pozitiv.

 

Ce spun Guvernul şi Parlamentul despre raportul MCV?

 

Guvernul nu are nici o problemă legată de raportul aferent Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Executivul primind, bineînţeles, note bune, a afirmat premierul Victor Ponta, în şedinţa de Guvern de miercuri, precizând că ministrul Justiţiei va prezenta ulterior punctul de vedere al Cabinetului.

"Guvernul nu are nici o problemă, noi primim note bune, bineînţeles", le-a spus Victor Ponta miniştrilor.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că raportul MCV publicat miercuri este "cel mai bun până în prezent" şi marchează o serie de "progrese incontestabile", printre care lupta împotriva corupţiei şi implementarea noilor Coduri.

Robert Cazanciuc spune că "cel mai important motiv de satisfacţie este faptul că raportul vorbeşte pentru prima oară de caracterul sustenabil al reformei sistemului judiciar" şi a vorbit despre "rezultatele impresionante" ale Înaltei Curţi, ANI, DNA şi "Ministerul Public în ansamblu".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat pentru Mediafax că va implementa fără nici o ezitare toate recomandările la adresa Parlamentului exprimate în raportul MCV şi va face apel la expertiza partenerilor din UE pentru a grăbi aceste procese: “Voi implementa fără nici o ezitare toate recomandările la adresa Parlamentului exprimate în acest raport şi voi face apel la expertiza partenerilor noştri din Uniunea Europeană, pentru a grăbi aceste procese”.

 

Poziţia comisarului European Corina Creţu

 

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, apreciază că România trebuie să ia raportul MCV ca pe o încurajare pentru continuarea consolidării statului de drept şi că fondurile de coeziune pot juca un rol important în creşterea capacităţii de a lupta împotriva corupţiei.

"România trebuie să ia acest raport ca pe o încurajare de a continua pe drumul consolidării statului de drept. În acest proces, fondurile de coeziune pot juca un rol foarte important în creşterea capacităţii instituţionale de luptă împotriva corupţiei", afirmă Corina Creţu într-un comunicat.