Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Moldova: Iurie Leancă, desemnat premier

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care îi conferă premierului în funcţie, Iurie Leancă, sarcina de formare a viitorului Guvern.

"Conform Constituţiei, domnul Iurie Leancă are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului. În cadrul consultărilor purtate de şeful statului cu grupurile parlamentare, domnul Iurie Leancă a fost propus de Partidul Liberal Democrat pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova", informează site-ul Preşedinţiei.

Liderul PLDM, Vlad Filat, anunţase încă de sâmbătă că Iurie Leancă va fi candidatul Partidului Liberal-Democrat pentru conducerea noului Guvern.

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, declară că formaţiunea sa va susţine orice candidatură a PLDM pentru postul de prim-ministru.

Marian Lupu spune că din noul Guvern vor face parte doar reprezentanţi ai partidelor care au semnat acordul coaliţiei de guvernare, adică PLDM şi PD.

PLDM şi PD au în total în Parlament 42 de locuri din 101. Cele două partide vor avea nevoie de voturi suplimentare, pentru a obţine majoritatea necesară învestiturii.