Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adriean Videanu, reţinut în dosarul fostei şefe a DIICOT Alina Bica

videanu.jpg

Adriean Videanu, reţinut în dosarul fostei şefe a DIICOT Alina Bica

Preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a fost reţinut joi seară de procurorii anticorupţie, în dosarul fostei şefe a DIICOT Alina Bica. Adriean Videanu va fi dus, vineri, la instanţa supremă, cu propunerea de arestare preventivă.

 

Potrivit unor surse judiciare, Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, ar fi ridicat pe 25 februarie 2014, în mod abuziv, sechestrul aplicat asupra unui număr de 80 acţiuni care valorau 277.000 lei, deţinute de Adriean Videanu la Titan Mar SA.

Sechestrul asupra acţiunilor sale a fost pus în dosarul în care Adriean Videanu este cercetat de DIICOT, alături de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Prin ridicarea sechestrului Alina Bica l-ar fi ajutat pe Adriean Videanu să-şi pună la adăpost acţiunile sechestrate şi să obţină foloase necuvenite, de 277.000 de lei, prin înstrăinarea lor.

Astfel, ar fi rămas fără obiect măsura asiguratorie dispusă de procurorul de caz și care reprezenta garanția recuperării prejudiciului cauzat în dosarul în care era cercetat. Astfel, ar fi rămas fără obiect măsura asiguratorie dispusă de procurorul de caz și care reprezenta garanția recuperării prejudiciului cauzat în dosarul în care era cercetat.

Adriean Videanu, a venit, joi,  la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat pentru a fi audiat, în contextul în care numele lui ar fi fost menţionat de fostul ministru Gabriel Sandu în declaraţiile date de acesta în dosarul Microsoft.

Gabriel Sandu le-ar fi spus procurorilor că el a aflat, în prima parte a anului 2009, că pentru finanţarea PDL şi a campaniei electorale a partidului ar fi fost create mecanisme care colectau fonduri din companii înregistrate în jurisdicţii internaţionale, iar de aceste operaţiuni s-ar fi ocupat persoane bine pregătite şi de încredere, "care reprezintă interesele unor corporaţii", declaraţiile fiind prezentate în documente citate de televiziunea Antena 3.

"Personal, dar raportat la derularea acţiunilor electorale şi complexitatea lor, am executat mereu indicaţiile care mi-au fost transmise de la partid, PDL, iar următoarele persoane îmi comunicau destinaţiile utilizării banilor: Emil Boc, prim-ministru, Vasile Blaga, ministru şi şeful campaniei electorale, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, dar şi Alin Albu, trezorierul şi administratorul PDL, împreună cu staff-ul său", ar fi declarat Gabriel Sandu în faţa procurorilor DNA.

Preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a fost scos încătuşat din sediul central al DNA, joi seară, pentru a fi dus în centrul de arest al Poliţiei Capitalei, după ce a fost reţinut de procurorii anticorupţie în dosarul fostei şefe a DIICOT Alina Bica.