Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania, pregătită să dea Greciei 20 de miliarde euro

Guvernul federal german este pregătit, în ciuda declarațiilor noului guvern elen, să acorde Greciei o nouă tranșă de 20 de miliarde de euro asistență financiară din Mecanismul European de Stabilitate, afirmă revista germană Spiegel citând surse din Executiv. Suma este vehiculată la Berlin din cauza faptului că încasările din impozite scad, iar privatizările întârzie. 

În urmă cu câteva săptămâni, înainte de alegerea lui Alexis Tsipras în funcția de premier, experții economici apreciau un necesar de 10 miliarde de euro pentru următoarea tranșă. Condiția esențială este însă continuarea reformelor de către noul Executiv de la Atena și acceptarea supravegherii din partea Troicii Internaționale. În urma declarațiilor noului ministru de finanțe elen, guvernul german a dezmințit informațiile despre disponibilitatea de a acorda noi credite Greciei. Totuși, sursele citate de Spiegel arată că o continuare a acordurilor cu finanțatorii internaționali ar asigura deblocarea următoarei tranșe de bani. 

Troica, concendiată?

Guvernul Greciei nu va coopera cu troica creditorilor, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI, şi nu va cere prelungirea programului de salvare, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis, după o întâlnire la Atena cu şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. Varoufakis l-a asigurat pe Dijsselbloem că autorităţile de la Atena intenţionează să aplice reforme pentru a face economia mai competitivă şi pentru a echilibra bugetul, dar că nu va accepta o criză care se alimentează singură, o criză a deflaţiei şi a unei datorii publice neviabile. Dijsselbloem, aflat la Atena pentru discuţii cu noul guvern, a spus că cele două părţi vor decide ce se va întâmpla după încheierea programului de finanţare, pe 28 februarie. Şeful Eurogroup a cerut noului guvern să respecte termenii actualului acord dintre Grecia şi zona euro, şi a avertizat faţă de asumarea unor decizii unilaterale, afirmând că este important ca progresele realizate să nu fie date înapoi.

Merkel exclude tăierea datoriilor

Cancelarul german, Angela Merkel, a exclus sâmbătă o "nouă ştergere" a datoriei Greciei aşa cum vrea noul premier grec Alexis Tsipras, relatează AFP. "A existat deja o renunţare voluntară a creditorilor privaţi, băncile au renunţat deja la creanţe de miliarde în ceea ce priveşte Grecia", a justificat canceraul german într-un interviu acordat Hamburger Abendblatt. "Nu văd o nouă ştergere a datoriei", a adăugat ea. La începutul lui 2012, Grecia a recurs la o operaţiune de schimbare a datoriei: titlurile creditorilor privaţi au fost înlocuite cu altele mai puţin rentabile. O parte din datorie de circa 100 de miliarde de euro a fost ştearsă în acest fel. Dar ţara, aflată sub asistenţă financiară internaţională din 2010, este încovoiată de datoria de circa 175 la sută din Produsul Intern Brut (PIB). "Europa va continua să îşi arate solidaritatea cu Grecia şi cu alte ţări afectate de criză dacă aceste ţări întreprind reforme şi măsuri economice", a continuat Merkel, adeptă a unei strategii bugetare respinse de noile autorităţi de la Atena.

Moscovici: No Grexit!

Grecia este membru al zonei Euro, iar uniunea monetară are nevoie ca țara să rămână în zona Euro, declară comisarul european pentru economie și afaceri monetare Pierre Moscovici. Oficialul francez a declarat pentru BBC că UE va face tot ce îi stă în putere pentru ca Atena să nu părăsească moneda comună europeană. Moscovici a subliniat însă că Grecia trebuie să respecte angajamentele asumate în acordurile internaționale și europene. Comisarul a afirmat că rezultatul alegerilor este clar și că UE respectă alegerea poporului grec, dar asta nu înseamnă automat anularea tuturor obligațiilor asumate de guvernele anterioare.