Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bombardiere nucleare rusești aproape de coasta de sud a Angliei

russia1-555454.jpg

Bombardiere nucleare rusești aproape de coasta de sud a Angliei

Relațiile dintre Marea Britanie și Rusia s-au deteriorat ca urmare a unui incident în care avioane de vânătoare britanice au interceptat două bombardiere rusești imediat în afara spațiului aerian din apropierea coastei de sud a Angliei. Ambasadorul Federației Ruse la Londra a fost convocat să dea explicații cu privire la incident, care a avut loc în chiar ziua începerii anchetei publice privind moartea în 2006 a lui Alexander Litvinenko, fost agent secret rus, de a cărui ucidere este suspectată Moscova.

Potrivit lui Sunday Express, cele două bombardiere rusești TU95 “Urs” aveau la bord rachete nucleare menite să distrugă sumbamarine nucleare britanice de tip Trident.

Duminicalul londonez citează surse ale ministerului britanic al apărării care spun că avioanele au fost detectate de un post de ascultare norvegian, care a alertat imediat autoritățile de la Londra, care la rândul lor au trimis avioanele de interceptare pe urmele bombardierelor rusești.

Potrivit RAF – aviația militară britanică – din interceptarea unor convorbiri ale piloților ruși a rezultat că aceștia erau într-o misiune de exercițiu cu rachetă nucleară la bord, deși aceasta nu ar fi fost armată, pentru acest lucru fiind necesar un ordin direct al președintelui Vladimir Putin.

În aceeași zi, marți 27 ianuarie, ambasadorul Rusiei la Londra, Alexandr Iakovenko, a fost convocat de către ministerul afacerilor externe (FCO) pentru a da explicații.

Deși FCO a spus că cele două avione nu au intrat în spațiul aerian britanic, fiind în imediata apropiere a acestuia au produs o perturbare a traficului aerian civil.

Astfel de incidente nu sunt singulare. În 2014 peste 100 de avioane rusești au fost interceptate deasupra Mării Nordului, Mării Baltice și a Atlanticului de Nord de către avioane NATO, de trei ori mai multe decât în anul precedent.

Experții NATO consideră că această atitudine pe care o califică drept agresivă a Rusiei s-a intensificat mai ales după izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, ceea ce a determinat Moscova să privească Alianța Nord Atlantică nu doar ca o amenințare potențială, ci ca un adversar.

Cazul Litvinenko

Incidentul din largul coastei de sud a Angliei a avut loc chiar în ziua deschiderii anchetei publice asupra morții lui Alexander Litvinenko, fostul agent FSB (urmașul KGB) refugiat în anul 2000 în Marea Britanie.

În prima zi a anchetei a fost menționată cauza morții ca otrăvirea cu Poloniu-210, o substanță extrem de radioactivă, găsită nu doar în corpul lui Litvinenko ci și în ceașca sa de ceai de la un restaurant din Londra unde se întâlnise cu doi foști agenți secreți ruși, Andrei Lugovoi și Dmitrii Kovțun.

Urme de Poloniu-210 au fost găsite și în camerele de hotel ale celor doi, ca și în avioanele în care zburaseră spre Londra.
S-a menționat că necropsia trupului lui Litvinenko a fost una extrem de periculoasă, datorită pericolului de iradiere.

Cei doi au fost inculpați și statul britanic a cerut extrădarea lor, refuzată categoric de Moscova.

Între timp, Lugovoi a devenit deputat în Duma de Stat din partea Partidului Liberal Democrat condus de ultra-naționalistul Vladimir Jirinovshi.

Lugovoi respinge acuzația împotriva sa și susține că ancheta a fost lansată după debutul conflictului dintre Rusia și Ucraina ca o tentativă de discreditare a Moscovei.