Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Geoană la RFI: La Senat există o nouă majoritate de facto, iar la Cameră va fi la fel, printr-un mimetism politic

Senatorul Mircea Geoană confirmă la RFI discuţiile cu PNL despre o guvernare comună. Fostul preşedinte al PSD, care şi-a lansat duminică proiectul social-democrat "România noastră" precizează însă că discuţiile despre portofolii nu vor avea loc, până când nu se stabilesc principiile guvernării.

Mircea Geoană spune că "în Senat, lucrurile sunt deja clare, există o nouă majoritate de facto, ea se va materializa, în opinia mea, în următoarele maxim două săptămâni şi în Camera Deputaţilor, printr-un fel de mimetism politic, lucrurile se vor întâmpla în egală măsură. Ceea ce s-a văzut ieri la Bucureşti, la lansarea proiectului meu, numărul de parlamentari care mă însoţesc astăzi, cei care vor veni în fiecare zi mai mulţi, cei care vor vota moţiunea îmi arată extrem de clar că în clipa de faţă practic nu asistăm decât la o formă de formalizare a unei noi majorităţi, în care noul PSD, noul proiect social-democrat pe care l-am lansat ieri va reprezenta un interlocutor important pentru crearea majorităţii, care în opinia mea la final de februarie, cel târziu la început de martie va da un nou Guvern României".

Întrebat dacă l-ar susţine pe Vasile Blaga la şefia Senatului, Mircea Geoană a răspuns: "Cum îţi aşterni, aşa dormi. Aşa s-a întâmplat în 2012, domnul Blaga era preşedintele Senatului şi într-o noapte, printr-o schimbare de majoritate, a fost înlocuit. Nu ştiu dacă domnia sa va candida sau dacă domnia sa îşi doreşte să fie preşedintele Senatului. Dar pot să vă spun un singur lucru, că în clipa în care se modifică o majoritate, este firesc ca noua majoritate să-şi propună să îşi materializeze acea majoritate prin ocuparea funcţiilor de decizie, nu văd nimic neobişnuit aici. Pe cine va decide noua majoritate să propună pentru Senat e un subiect pe care nu l-am abordat încă. Avem discuţii avansate şi ceea ce ieri am făcut la Bucureşti este şi un început de ofertă din partea noastră, a noului proiect social-democrat pentru un program de guvernare".

 

Discuţii între Mircea Geoană şi PNL

 

Întrebat dacă a avut discuţii cu liderii noului PNL pentru o guvernare comună, senatorul Mircea Geoană a răspuns: "Da, această discuţie există şi ea a fost confirmată şi de doamna Gorghiu şi de domnul Blaga, o confirm şi eu. Nu avem încă discuţii cu privire la aspecte concrete legate de oameni, de portofolii, nici nu vreau să intrăm în acest subiect înainte să stabilim principiile guvernării, să stabilim la momentul potrivit şi elementele de program de guvernare, pentru că aşa cum cei de la PNL îşi pregătesc un program de guvernare şi noi în comisiile permanente ale structurii noastre şi împreună cu mişcarea "România noastră" lucrăm la un program de guvernare, pe care evident îl vom consulta, îl vom concerta şi ne vom diferenţia faţă de cei care sunt de centru-dreapta şi în perioada următoare, pe măsură ce avansează conversaţia cu privire la dimensiunea parlamentară a noii majorităţi, care este esenţială, vom avansa în paralel şi cu o discuţie cu privire la un program de guvernare, în care eu vreau, cum este firesc, să reprezint interesele celor pe care îi reprezint din punct de vedere politic".

Potrivit agenţiilor de presă, doar zece parlamentari ar fi participat la lansarea de duminică a proiectului "România noastră". Mircea Geoană susţine însă că au fost mai mulţi: "Au fost în jur de 20 (de parlamentari-n.r.) ieri, câţiva colegi şi colege nu au putut să vină, alţii vor fi cu noi în etapa a doua, la moţiune. Dimensiunea parlamentară ştiu că este interesantă pentru presă, cred că nu-i atât de interesantă pentru opinia publică, dar consideraţi-o rezolvată şi nu fac asta emfatic, vă spun o chestiune care se întâmplă, aritmetică parlamentară, lucrurile sunt deja în derulare".

Întrebat pe câţi parlamentari mizează până la urmă, senatorul a răspuns că "în momentul moţiunii vor fi foarte-foarte mulţi parlamentari, iar după moţiune, până la instalarea noului Guvern vor fi şi mai mulţi".

 
Mircea Geoană, intervievat de Cosmin Ruscior, despre o nouă majoritate parlamentară